Ξηροί καρποί: To κλειδί της ευεξίας

Ξηροί καρποί: To κλειδί της ευεξίας

Η κατανάλωση ξηρών καρπών κάθε μέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι εξαιρετική για την υγεία σας. Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που όχι μόνο τους κάνουν ένα εξαιρετικό σνακ, αλλά ταυτόχρονα και μια τροφή υγιεινή για την καρδιά.

Οι ξηροί καρποί είναι μια θρεπτικά πλούσια τροφή, που περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα. Είναι μία από τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη μείωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως την προστασία από το Αλτσχάιμερ και την άνοια. 

Κάποια σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία είναι:

  1. Υγιής καρδιά

Γενικά θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως μπέικον, βοδινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά. Η κατανάλωση τροφών με ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λίπη, τα οποία η έρευνα προτείνει ότι βοηθούν:

  • Στη χαμηλότερη χοληστερίνη.
  • Στη μείωση της φλεγμονής.
  • Στην προστασία της υγείας της καρδιάς.
  • Στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.
  • Στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 
  1. Λειτουργικό μυαλό

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδιαίτερα των καρυδιών, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος ακόρεστου λίπους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος λίπους σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

  1. Υγιή μάτια

Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποβάθμισης του αμφιβληστροειδούς, που οδηγεί σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για την υγεία των ματιών. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. 
  • Βιταμίνη C. 
  • Βιταμίνη Ε. 
  • Ψευδάργυρος
  1. Αποτρέπει την αύξηση βάρους

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του βάρους, η κατανάλωση των σωστών τροφών και η άσκηση είναι το κλειδί, μαζί με την τήρηση υγιεινών συνηθειών, όπως ο καλός ύπνος και η διαχείριση ή η μείωση του στρες. Για να χάσετε βάρος σταδιακά πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε ενώ λαμβάνετε τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους απώλειας βάρους. 

  1. Προλαμβάνει το διαβήτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να “κόψετε” εντελώς τους υδατάνθρακες, στην πραγματικότητα όμως σημαίνει να συνδυάσετε τους υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι ξηροί καρποί είναι κατάλληλοι γιατί περιέχουν και τα τρία αυτά συστατικά. Επομένως, ο συνδυασμός μιας χούφτας ξηρών καρπών με ένα φρούτο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αντί να καταναλώνετε απλώς ένα φρούτο.

  1. Ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας και του αυξημένου πόνου στις αρθρώσεις. Η μεταφορά υπερβολικού βάρους ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις σας. Ξηροί καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως είναι τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και σε όλο το σώμα σας.

Το κλειδί της ευεξίας βρίσκεται στη Nutriscious και συγκεκριμένα στους ξηρούς καρπούς. Ανακαλύψτε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας και εντάξτε τους στο δικό σας πλάνο διατροφής.

Πηγές: Usnews.com 

bio365.com

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published