7 καρύδια την ημέρα: Σε τι θα σας ωφελήσουν;

7 καρύδια την ημέρα: Σε τι θα σας ωφελήσουν;

Οι πιο απλές τροφές συνήθως είναι και οι καλύτερες για την υγεία μας, κι αυτό ισχύει σίγουρα για τους ξηρούς καρπούς. Γενικότερα, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ μέσα στην ημέρα. Οι πρωτεΐνες, τα υγιεινά λιπαρά, οι φυτικές ίνες, οι φυτικές στερόλες, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα μέταλλα και οι πλούσιες βιταμίνες αποτελούν από μόνα τους ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα, την ώρα που επιθυμείτε να φάτε κάτι ελαφρύ. 

Τα καρύδια έχουν χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών καθώς ακόμα και μια μικρή ποσότητα αυτών μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών και αυτή η εξαιρετική ποιότητα αντιοξειδωτικών τα καθιστούν στην κορυφή. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και με την κατανάλωση 7 καρυδιών την ημέρα (περίπου 30 γρ.) μπορείτε να γευτείτε, να απολαύσετε και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 

Σε τι θα σας ωφελήσουν τα 7 καρύδια την ημέρα;

  • Έχουν σπάνια και ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, τα οποία δεσμεύοντας με λιποπρωτεΐνες αναστέλλουν τις οξειδωτικές διεργασίες που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Σε μελέτες συμπληρωμάτων διατροφής, τα καρύδια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ, αυξάνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου και μειώνουν τη φλεγμονή, όλα αυτά χωρίς να προκαλούν αύξηση του βάρους.

  • Έλεγχος βάρους

Η προσθήκη υγιεινών ποσοτήτων ξηρών καρπών στη διατροφή σας όπως για παράδειγμα 7 καρυδιών την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος με την πάροδο του χρόνου. Η κατανάλωση καρυδιών συνδέεται, επίσης, με αυξημένο κορεσμό μετά από μόλις τρεις ημέρες. Σύμφωνα με μια έρευνα, όσα άτομα περιλάμβαναν στη διατροφή τους ξηρούς καρπούς που αντικαθιστούσαν άλλα τρόφιμα έχαναν τα παραπανίσια τους κιλά.

  • Υγεία του εγκεφάλου

Τα καρύδια περιέχουν σημαντικές φυτοχημικές ουσίες, καθώς και υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών που προσφέρουν πιθανά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο αλλά και βοηθώντας στη βελτίωση της σηματοδότησης του εγκεφάλου και της νευρογένεσης, με τον οποίο σχηματίζονται νέοι νευρώνες.

  • Καρδιά υγιής

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ l-αργινίνη, το οποίο προσφέρει πολλαπλά αγγειακά οφέλη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω πολλαπλών παραγόντων καρδιακού κινδύνου. Επιπλέον, περιέχουν τα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρά άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό παθολογικών θρόμβων του αίματος. 

  • Διαβήτης

Το ευεργετικό διατροφικό λίπος στα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι υπέρβαροι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν 7 καρύδια καθημερινά είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι το όφελος επιτεύχθηκε τους πρώτους κιόλας τρεις μήνες.

  • Υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση 7 καρυδιών την ημέρα μπορεί να εμπλουτίσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, την κοινότητα των ευεργετικών μικροβίων που υπάρχουν στα έντερά μας, και ιδιαίτερα να αυξήσει τα στελέχη των ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση σε ωφέλιμα στελέχη και ιδιαίτερα σε αυτά που παράγουν βουτυρικό οξύ, μια ουσία που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

Στη Nutriscious μπορείτε να ανακαλύψετε καρύδια κορυφαίας ποιότητας από επιλεγμένους, έμπειρους Έλληνες παραγωγούς για να απολαύσετε κάθε τους στιγμή μέσα από την τραγανή, νόστιμη και υγιεινή τους πλευρά ανάμεσα σε κάποια από τα γεύματά σας.

Πηγή: onmed.gr, iatronet.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published