Είναι οι ξηροί καρποί δύσπεπτοι;

Είναι οι ξηροί καρποί δύσπεπτοι;

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό σας. Ένας καλός τρόπος είναι να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας τροφές σε μικρές ποσότητες και να προσθέσετε κάποια μικρά και υγιεινά γεύματα όπως οι ξηροί καρποί ως σνακ στο ενδιάμεσο της ημέρας, έτσι ώστε να λαμβάνετε συμπληρωματικά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να είναι υγιές.

Εάν έχετε θέσει ένα στόχο να τρώτε λίγο πιο υγιεινά μέσα στην ημέρα, πιθανώς οι ξηροί καρποί να αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας. Ωστόσο, κάθε φορά που αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες, είναι καλύτερο να εξοικειωθείτε με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τροφές αυτές τόσο στο πεπτικό σύστημα όσο και στη συνολική υγεία σας.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παγκοσμίως και μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό την πεπτική σας υγεία. Με αυτές τις τροφές έχετε πολλές επιλογές ως προς την κατανάλωση αφού μπορείτε να τους καταναλώσετε ως σνακ ή να τους χρησιμοποιήσετε ως συστατικό στη μαγειρική σας και εν τέλει να τους εντάξετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, προτού το κάνετε αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωρίσετε τα συστατικά τους.

 

Θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών

 

Οι ξηροί καρποί είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης. Είναι γεμάτοι με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η προσθήκη τους στη διατροφή σας παρέχει οφέλη για την υγεία, όπως η καλή λειτουργία της καρδιάς, η μείωση της φλεγμονής, η υποβοήθηση της απώλειας βάρους και πολλά άλλα. Επιπλέον, ορισμένοι ξηροί καρποί ενδέχεται να είναι δύσκολο να χωνευτούν, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τους κάνετε λίγο πιο εύπεπτους.

Γιατί οι ξηροί καρποί ενδέχεται να είναι δύσπεπτοι;

 

Το φυτικό οξύ και οι ενζυμικοί παράγοντες που περιέχουν είναι μερικά συστατικά τα οποία κάποιοι οργανισμοί χωνεύουν με δυσκολία. Το μούλιασμα των ξηρών καρπών, όπως είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να τους κάνει λίγο πιο εύπεπτους. Ξεκινήστε με 4 φλιτζάνια ωμών ξηρών καρπών και τοποθετήστε τους σε ένα μπολ με αρκετό νερό μέχρι να καλυφθούν. Έπειτα, προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και τοποθετήστε το μπολ σε έναν πάγκο, όχι στο ψυγείο, και μουλιάστε τους για τουλάχιστον 8 ώρες.

Οι ξηροί καρποί που έχουν υποστεί την παραπάνω διαδικασία θα χρειαστεί να προσθέσουν ένα ακόμη βήμα. Μετά το μούλιασμα, θα πρέπει να τους στραγγίσετε και στη συνέχεια να τους τοποθετήσετε σε ένα ταψί και να τους ξηράνετε στο φούρνο ή στον ατμομάγειρα σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 12 ώρες ή μέχρι να «στεγνώσουν» τελείως. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να τους απολαμβάνετε όλοι, χωρίς κανένα φόβο για το πεπτικό σύστημα.

Η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας

 

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε υγιεινούς ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια, κάσιους, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς ως εναλλακτικό σνακ αντί για ανθυγιεινά σνακ, όπως καραμέλες και μπισκότα, μπορεί να νιώσετε δυσφορία στο στομάχι όταν αρχίσετε να τους καταναλώνετε. Σίγουρα, δεν θέλετε να στερηθείτε όλα τα σημαντικά για την υγεία οφέλη που προσφέρουν οι ξηροί καρποί, γι' αυτό υπάρχουν μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να τους εντάξετε ομαλά στη διατροφή σας.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει αέρια που οδηγούν σε δυσφορία στο στομάχι. Για να αποφύγετε τη δυσφορία, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας σταδιακά και με μέτρο. Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τη δυσφορία από την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι να ξεκινήσετε τρώγοντας μικρές μερίδες και να αυξήσετε σιγά - σιγά το μέγεθος στο μέλλον.

 

Εμείς εδώ στη Nutriscious προσπαθούμε μέσα από τους υγιεινούς ξηρούς καρπούς που σας προσφέρουμε να λάβετε το πλήθος των θρεπτικών τους συστατικών που θα ωφελήσουν την υγεία σας και να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ζήτημα σας εμποδίζει από το να τους γευτείτε.

 

 

Πηγή: healthandlife.gr, mednutrition.gr, healthia.gr.

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published