Είναι οι ξηροί καρποί μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο;

Είναι οι ξηροί καρποί μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο;

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια καλή συνολικά υγεία. Προφανώς και έχει πολλά θετικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό μας. Όταν τρώμε καλά, αισθανόμαστε καλά και αυτός ο κύκλος είναι που επηρεάζει τη δουλειά, τις σχέσεις και γενικότερα ολόκληρη τη ζωή μας.

Επομένως, είναι απαραίτητο σε κάθε μας διατροφή να υπάρχουν λίγο πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές έτσι ώστε να επωφελούμαστε από τα πολλαπλά οφέλη τους.

Κάθε ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο διαθέτει ειδικές «δυνάμεις» που προάγουν την υγεία και οδηγούν στην πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή μας. Υπάρχουν, όμως, πολλά είδη που μπορούν να σας προσφέρουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε ώστε να είστε υγιείς. Ένα από αυτά είναι φυσικά οι ξηροί καρποί, ένα απόλυτα θρεπτικό και υγιεινό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, είναι οι ξηροί καρποί μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο;

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι ξηροί καρποί;

Οι ξηροί καρποί είναι σαφώς πυκνές σε θρεπτικά συστατικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα. Η σύνθεση των λιπαρών οξέων είναι ευεργετική, διότι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή και σχεδόν το ήμισυ της συνολικής περιεκτικότητας σε λίπος αποτελείται από ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ακόμη, είναι πλούσια πηγή άλλων βιοδραστικών μακροθρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν ευεργετικά τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ιδιαίτερο λιπιδαιμικό προφίλ των ξηρών καρπών γενικά και των καρυδιών ειδικότερα είναι πιθανό να συμβάλλει σημαντικά στις ευεργετικές επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία σας.

Είναι τελικά οι ξηροί καρποί μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο;

Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν ένα από τα πιο συχνά συστατικά της διατροφής της ανθρωπότητας από την προ-γεωργική εποχή. Στις δυτικές χώρες οι ξηροί καρποί καταναλώνονται ως σνακ, επιδόρπια ή μέρος ενός γεύματος ενώ καταναλώνονται ολόκληροι (φρέσκοι ή ψημένοι), σε λαχταριστές επαλείψεις (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλόπαστα), ως έλαια ή «κρυμμένοι» σε εμπορικά προϊόντα, σε ανάμεικτα πιάτα, σάλτσες, γλυκά, παγωτά, αρτοσκευάσματα και πολλά άλλα ακόμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ξηροί καρποί κατέχουν αδιαμφισβήτητα μια θέση ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στον κόσμο και αυτό έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η τροφή διαθέτει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, ως πρόσθετο κίνητρο, όλα τα είδη των ξηρών καρπών είναι εξίσου νόστιμα και μπορεί να τα καταναλώσει κανείς με ευχαρίστηση οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στις δυτικές χώρες τόσο μετά την ένταξη αυτής της ομάδας τροφίμων σε πολλές κατευθυντήριες γραμμές για την υγιεινή διατροφή όσο και με την ευρεία κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των πρόσφατων στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωσή τους με ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία. Έτσι, οι ξηροί καρποί έχουν καταστεί ως απαραίτητο συστατικό της υγιεινής διατροφής και βέλτιστης δίαιτας για τον καθορισμό στόχων για την προαγωγή της υγείας και τη μείωση των χρόνιων ή ανίατων ασθενειών που σας ταλανίζουν.

Στη Nutriscious μπορείτε να βρείτε μερικούς από τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ωστόσο, εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη θα ανακαλύψετε ότι είναι και από τους πιο νόστιμους! Ανακαλύψτε τους στη σελίδα μας.

Πηγή: olivemagazine.gr, onpharm.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published