Επιτρέπονται οι ξηροί καρποί κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης;

Επιτρέπονται οι ξηροί καρποί κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης;

Είναι σημαντικό να διατηρείται μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την υγεία του αγέννητου μωρού. Εξάλλου, τότε είναι που μια γυναίκα χρειάζεται την περισσότερη φροντίδα λαμβάνοντας επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Με την υγιεινή διατροφή, πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ληφθούν από τροφές που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων. Μια επιλογή με υγιεινά συστατικά θα ήταν αρκετά ωφέλιμη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Οι ξηροί καρποί είναι ιδανικοί για αυτή την περίπτωση και αρκετά ωφέλιμοι για την υγεία τους αφού αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών πρωτεϊνών και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Ωστόσο, καλό είναι όλες οι μέλλουσες μανούλες να συνυπολογίζουν και τη θερμιδική τους αξία, μιας και οι ανάγκες συνεχώς θα αυξάνονται ανά τρίμηνο κι έτσι δεν πρέπει να πέσουν στην «παγίδα» της υπερκατανάλωσης ακόμη και των ωφέλιμων τροφών, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Γενικά, η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή της μητέρας έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία της. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται απαραίτητη προσοχή και εκεί είναι που θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πότε επιτρέπονται οι ξηροί καρποί κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης και πότε όχι;

Τα παλιά τα χρόνια, οι περισσότεροι πίστευαν πως οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν μερικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι οποίοι έλεγαν ότι ίσως προκαλούσαν την εμφάνιση και έξαρση αλλεργιών. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, πολλές μελέτες που έχουν διεξαχθεί με βάση την καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών αποδεικνύουν όχι μόνο ότι επιτρέπονται κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και ότι δεν πρέπει να καθυστερείτε καθόλου την προσθήκη τους στη διατροφή σας καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται έτσι η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στο παιδί.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγουν να τους εντάξουν στη διατροφή τους. Μία από αυτές είναι εάν η ίδια η έγκυος είναι αλλεργική σε κάποια τροφή ή συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μειώσετε τις ποσότητες ή γενικά να τους αποφύγετε. Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν κάνετε το οτιδήποτε.

Ποια είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία στην εγκυμοσύνη;

 

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Καθώς είναι γεμάτοι με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, φυτικές στερόλες και L-αργινίνη) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χοληστερίνη, το οξειδωτικό στρες και άλλα. Έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς και παράλληλα να φροντίζετε να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

Άλλη μία σημαντική τους ιδιότητα, είναι ότι αποτελούν πλούσια πηγή από φολικά και λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρική ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να ληφθούν μόνο από τη διατροφή σας, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει γι΄αυτό και ονομάζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα που θα πρέπει να τα λαμβάνετε μέσω των ξηρών καρπών.

 

Στη Nutriscious παρέχουμε ελεγμένους και πιστοποιημένους ξηρούς καρπούς από ειδικούς του χώρου ώστε να απολαμβάνουν όλες οι μέλλουσες μανούλες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στοιχεία που χρειάζονται για να είναι υγιείς τόσο η ίδιες όσο και τα μωρά τους.

 

 

Πηγή: healthandlife.gr, healthline.com, vita.gr.

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published