Φιστίκια: 6 σημαντικά οφέλη για την καρδιά

Φιστίκια: 6 σημαντικά οφέλη για την καρδιά

Είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο συχνά σνακ ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμαστε σε δίαιτα. Η αλήθεια είναι ότι κατατάσσονται στην κορυφή των superfoods, μαζί με το ελληνικό γιαούρτι και το αβοκάντο λόγω του θρεπτικού προφίλ και της υψηλής θερμιδικής τους πυκνότητας. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο καθώς έχουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. 

Συγκεκριμένα, τα φιστίκια είναι αυτά που ξεχωρίζουν από όλους τους ξηρούς καρπούς διότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή παραγωγής ενέργειας που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φιλοξενούν άφθονες ποσότητες πρωτεΐνης και είναι γεμάτα με υγιεινά λιπαρά. Εκτός αυτού, είναι εμπλουτισμένα με μια σειρά από απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και περίσσιες ποσότητες ενεργών αντιοξειδωτικών.

Γιατί όμως η κατανάλωση φιστικιών είναι ωφέλιμη για την καρδιά;

  1. Περιέχουν υγιή λιπαρά για τη διαχείριση της χοληστερίνης

Τα φιστίκια είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, ενός υγιεινού για την καρδιά τύπου λίπους που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL ή αλλιώς «κακής» χοληστερόλης. Τα διάφορα συστατικά των ξηρών καρπών και ειδικά του φιστικιού είναι γεμάτα με υγιεινά έλαια, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διαχείριση της χοληστερίνης.

  1. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, κάποια από τα θρεπτικά συστατικά των φιστικιών μπορούν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, συστατικά όπως οι πολυάριθμες φυτοχημικές ουσίες (ρεσβερατρόλη και φυτοστερόλες), το μαγνήσιο και το κάλλιο μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Άλλα χρήσιμα συστατικά είναι οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες. 

  1. Αποτρέπουν τυχόν βλάβες στο εσωτερικό των αρτηριών

Η βλάβη στο εσωτερικό των αρτηριών, που ονομάζεται ενδοθήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση. Τα φιστίκια περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην προστασία του ενδοθηλίου, συμπεριλαμβανομένης της αργινίνης (ένα αμινοξύ) και των φαινολικών ενώσεων (ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Μάλιστα, μελέτη σε υγιείς, υπέρβαρους άνδρες έδειξε ότι η συμπερίληψη φιστικιών σε ένα γεύμα βοήθησε στη διατήρηση της λειτουργίας του ενδοθηλίου.

  1. Περιέχουν βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική δράση

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο είναι η βλάβη που προκαλείται από κάποια ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Τα φιστίκια περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από αυτό το είδος βλάβης. Επομένως, είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτή τη βιταμίνη απευθείας από τα τρόφιμα, όπως είναι τα φιστίκια, τα οποία «συνεργάζονται» με άλλες υγιεινές ουσίες με σκοπό να αυξήσουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.

  1. Προστατεύουν από φλεγμονές

Η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Αθηροσκλήρωση είναι στην ουσία οι βλάβες των αρτηριών που προκαλούνται από τη χοληστερίνη. Τα φιστίκια περιλαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της φλεγμονής. Συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά είναι το μαγνήσιο, η βιταμίνη Ε, η αργινίνη, οι φαινολικές ενώσεις και οι φυτικές ίνες.

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις είναι εντελώς άσχετα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε κάποια στιγμή στη ζωή σας καρδιακή νόσο. Όμως, κάποιες μελέτες που έγιναν πάνω στα φιστίκια, απέδειξαν ότι η κατανάλωσή τους πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. 

Ιδέες για σνακ

Τα φιστίκια είναι τόσο ευέλικτο σνακ που μπορεί να προστεθεί σε πολλά από τα καθημερινά μας γεύματα. Μερικά από αυτά είναι οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων και το γιαούρτι με μέλι και δημητριακά. Ωστόσο, μπορούν να προστεθούν και σε άλλες συνταγές όπως:

  • Μπάρες δημητριακών ή ξηρών καρπών
  • Φιστικοβούτυρο
  • Παστέλι
  • Παγωτό

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα φιστίκια ακόμα και στην καρδιά της nutriscious, γι’αυτό τα απολαμβάνετε μέσα από πέντε διαφορετικές ποικιλίες. Ανακαλύψτε πρώτοι από όλους τα εκλεκτά και θρεπτικά προϊόντα της εταιρείας μας και να είστε σίγουροι πως δε θα χάσετε!

Πηγή: iatronet.gr

mednutrition.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published