Φιστίκια Vs Αμύγδαλα: Ποια είναι πιο θρεπτικά;

Φιστίκια Vs Αμύγδαλα: Ποια είναι πιο θρεπτικά;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα superfood που μπορεί να προσφέρει με τη σειρά του super θρεπτικές ιδιότητες σε κάθε καταναλωτή. Μερικά μόνο από τα θρεπτικά τους συστατικά στοιχεία είναι οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα υγιεινά λιπαρά και πολλά άλλα που διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κάθε ξηρό καρπό ξεχωριστά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να βοηθήσει και να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό σας. Εκτός του ότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας βοηθούν επίσης και στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών όπως είναι η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης τύπου 2, η χοληστερίνη ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά τρόφιμα γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τους ιδανικά σνακ για κάθε υγιεινή επιλογή. Αλλά μεταξύ των φιστικιών και των αμυγδάλων, ποιο από τα δύο είναι πιο θρεπτικά για εσάς;

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Τα φιστίκια έχουν ισχυρό διατροφικό προφίλ. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών βασικών βιταμινών και μετάλλων. Και καθώς στη Nutriscious βρίσκονται σε πολλές μορφές, όπως ωμά, ανάλατα, με ψίχα, και ψημένα με λεμόνι και αλάτι, περιέχουν κάθε φορά ένα πλούσιο διατροφικό προφίλ και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Θρεπτικές ιδιότητες

Τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά τους είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα υγιή λιπαρά και οι φυτικές ίνες. Ωστόσο, περιέχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β-3, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β-1, βιταμίνη Β-6, βιταμίνη Β-2 και φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β-9. Μαζί με το υγιεινό διατροφικό τους προφίλ, τα φιστίκια αποτελούν μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, οπότε είναι πιο υγιεινά όταν απολαμβάνονται με μέτρο.

Οφέλη για την υγεία

Τα φιστίκια μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά προσφέροντας πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία χάρη στα παραπάνω θρεπτικά τους χαρακτηριστικά. Η κατανάλωσή τους έχει τρία βασικά οφέλη για τον οργανισμό που είναι η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, η διατήρηση του υγιούς βάρους και η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, επειδή αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και ακόρεστων λιπαρών οξέων μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο και να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα έχουν κι αυτά ένα δυνατό διατροφικό προφίλ που σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να προσφέρουν στη βελτιστοποίηση της υγείας σας. Στη Nutriscious θα βρείτε τα αμύγδαλα με ψίχα σε ωμή ή ψημένη μορφή για να τα απολαμβάνετε όπως εσείς επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας τά επίσης και ως συστατικό στη μαγειρική σας.

Θρεπτικές ιδιότητες

Τα αμύγδαλα όπως και τα φιστίκια περιλαμβάνουν κάποια βασικά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Ακόμη, με την κατανάλωσή τους ο οργανισμός σας μπορεί να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής. Μερικά συστατικά από αυτά είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το σελήνιο, το φυλλικό οξύ και τέλος η βιταμίνη Ε.

Οφέλη για την υγεία

Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην υγεία σας καθώς και να σας δώσει απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Μερικά είναι κοινά με αυτά των φιστικιών και περιλαμβάνουν κυρίως την πρόληψη ανίατων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο έλεγχος του βάρους, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην ενίσχυση της υγείας των οστών καθώς επίσης να σας παρέχουν και πλούσια αντιοξειδωτική δράση. 

Στη Nutriscious πιστεύουμε ότι κάθε ξηρός καρπός έχει να προσφέρει στην υγεία και στον οργανισμό σας και κάτι παραπάνω, οπότε αφήνουμε στην κρίση σας να επιλέξετε αν τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα θα αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας - ή γιατί όχι και τα δύο.

Πηγή: onmed.gr, healthandlife.gr, mednutrition.gr.

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published