Καρύδια και εγκυμοσύνη

Καρύδια και εγκυμοσύνη

Μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται μια σωστή και υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσει ότι αυτή και το μωρό της θα είναι υγιείς. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σχετικά με το τι πρέπει να τρώει.

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είτε πρόκειται για το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο διατροφικό σας πλάνο. Ειδικά, τα καρύδια είναι σημαντικά στην εγκυμοσύνη γιατί είναι «φορτωμένα» με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία σας.

Τι ποσότητα καρυδιών πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ποσότητα των ξηρών καρπών που πρέπει να τρώτε καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδανικά για το πρώτο τρίμηνο 60 γραμμάρια, περίπου 90 γραμμάρια για το δεύτερο και τέλος 100 - 120 γραμμάρια για το τελευταίο τρίμηνο. Αυτή η ποσότητα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που μπορούν να σας δώσουν ένα boost ενέργειας. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να καταναλώνετε ένα μείγμα από μια ποικιλία ξηρών καρπών για να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά συνολικά.

Ποια είναι τα οφέλη από τα καρύδια στην εγκυμοσύνη;

Τα καρύδια είναι απόλυτα ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη νευρολογική υγεία του εμβρύου. Επίσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του βρέφους. Πιο αναλυτικά:

  • Βελτιώνουν τη νευρο-γνωστική λειτουργία 

Τα καρύδια περιέχουν νευροπροστατευτικές ενώσεις όπως φυλλικό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μελατονίνη και βιταμίνη Ε που ωφελούν τη γνωστική λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικότητας, της συγκέντρωσης και της μνήμης. Αυτά τα καθιστούν εξαιρετικά ευεργετικά για την ανάπτυξη του «τρυφερού» εγκεφάλου του εμβρύου.

  • Ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης 

Τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνονται φυσικά σε ορισμένα σημεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να βοηθήσουν στην παροχή των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε αυτή την περίπτωση τα καρύδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση της χοληστερόλης διότι επηρεάζουν άμεσα τη συνολική λειτουργία της καρδιάς.

  • Διατηρούν την αρτηριακή πίεση 

Τα καρύδια βοηθούν στην εξισορρόπηση και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μέλλουσες μητέρες είναι ευαίσθητες στην υψηλή αρτηριακή πίεση στο τρίτο τρίμηνο, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και να οδηγήσει σε αποβολές, πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος εμβρύου. Η κατανάλωση, λοιπόν, των καρυδιών καθημερινά μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων. 

  • Υγεία του εντέρου 

Τα εντερικά προβλήματα είναι κοινά σε έγκυες γυναίκες. Η δυσπεψία, ο μετεωρισμός, η παλινδρόμηση οξέος αποτελούν μέρος της διαδικασίας τεκνοποίησης. Η κατανάλωση καρυδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων παρέχοντας μια θρεπτική μικροχλωρίδα στο έντερο και άλλα βακτήρια που προάγουν την υγεία. 

  • Υποστηρίζει τον έλεγχο βάρους 

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά καμία γυναίκα δε θέλει να πάρει περισσότερο βάρος από αυτό που απαιτείται για την υγεία του νεογνού της. Η κατανάλωση καρυδιών συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που είναι πλούσια σε θερμίδες, επειδή απορροφώνται εύκολα και μάλιστα βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, υποστηρίζοντας τον έλεγχο τους βάρους.

Στη nutriscious σας παρέχουμε καρύδια από οργανωμένες καλλιέργειες και σε χωράφια κατάλληλα διαμορφωμένα για να συμπληρώσετε την καθημερινή σας διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να απολαύσετε τα προνόμια από την κατανάλωση των ίδιων.

Πηγή: mednutrition.gr, onmed.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published