Καρύδια: Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών

Καρύδια: Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουν τις ιδιότητές τους κι έτσι προβαίνουν στην κατανάλωση πολλών και διαφορετικών ειδών μαζί. Και καθώς κάθε ξηρός καρπός ξεχωριστά περιέχει τα δικά του θρεπτικά συστατικά, τα καρύδια φαίνεται να κατακτούν την πρώτη θέση στην κορυφή όλων συνολικά των ξηρών καρπών.

Τα καρύδια ή αλλιώς ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών είναι μια διατροφική υπερδύναμη, γεμάτη με πλούσια θρεπτικά συστατικά στοιχεία που ωφελούν τον οργανισμό μας. Μερικά σημαντικά από αυτά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες, τα υγιεινά λιπαρά, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, η βιταμίνη Β6 και φυσικά τα ωμέγα 3-λιπαρά οξέα που μπορούν κάλλιστα να αναπληρώσουν άλλες τροφές.

Οφέλη για την υγεία

Μαζί με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στοιχεία που προσφέρουν στη διατροφή μας, η καθημερινή κατανάλωση των καρυδιών παρέχει επίσης στον οργανισμό μας μερικά ακόμη σπουδαία οφέλη, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Τα καρύδια είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Αποτελούνται κυρίως από βιταμίνη Ε, μελατονίνη και φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες ωφελούν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Αλλά εκτός αυτού, αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν στο σώμα τη βέλτιστη ποσότητα αντιοξειδωτικών που χρειάζεται για να χτίσει το ανοσοποιητικό, να καταπολεμήσει τις ασθένειες και πολλά άλλα.

  • Συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους

Άλλο ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών είναι ότι βοηθούν στη διαχείριση του βάρους. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία, αλλά είναι και θερμιδικά πυκνά, κάτι που βοηθάει απίστευτα στην απώλεια κιλών. Έτσι, τα άτομα που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διάφορες χρήσεις των καρυδιών, απολαμβάνοντας το χορταστικό αυτό σνακ που βοηθά μέχρι και στον έλεγχο της όρεξης.

  • Είναι υγιή για την καρδιά

Η καρδιά είναι ένα όργανο που ωφελείται ιδιαίτερα από την κατανάλωση των καρυδιών. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά τους οφέλη απλά και μόνο επειδή είναι «καλά» για τη λειτουργία του ενδοθηλίου και των λεμφικών αγγείων. Επιπλέον, με μία καθημερινή κατανάλωση μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων της υπό έλεγχο χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η θρεπτική αξία των καρυδιών είναι τεράστια, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα.

  • Βοηθούν στην υγιή γήρανση

Μία από τις πολλές ιδιότητες των καρυδιών είναι ότι βοηθά στη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών, οι οποίες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο λόγω της γήρανσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, λίπη και πολλά άλλα συστατικά στοιχεία, τα οποία ωφελούν άμεσα τη σωματική λειτουργία ενός ατόμου.

  • Ενισχύουν την ενέργεια

Εκτός από τις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β, ένα από τα πολλά οφέλη των καρυδιών για την υγεία είναι η ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας. Η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει στο σώμα αρκετή ενέργεια για να πραγματοποιήσει καθημερινά επίπονες δραστηριότητες.

  • Προωθούν το υγιές δέρμα

Όντας μια πηγή ισχύος αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, τα καρύδια είναι ευεργετικά για το δέρμα καθώς το κάνουν να φαίνεται υγιές, ελαστικό και χωρίς προβλήματα. Ένα επίσης σημαντικό όφελος προς το δέρμα είναι η αποτροπή της ξήρανσής του, καθιστώντας τα καρύδια μια τέλεια καθημερινή προσθήκη στη διατροφή σας. 

  • Δυναμώνουν τα μαλλιά

Όπως ακριβώς ισχύει και με το δέρμα, τα καρύδια έχουν πολλά οφέλη και για τα μαλλιά. Έχοντας υψηλά επίπεδα βιοτίνης ή βιταμίνης Β7 και βιταμίνης Ε, τα καρύδια είναι υπέροχα αν κάποιος επιζητά υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Στη Nutriscious μπορείτε να γευτείτε τα πιο λαχταριστά, τραγανά και πεντανόστιμα καρύδια για να λάβετε κι εσείς όλα τα παραπάνω οφέλη τους για την υγεία και για να διαπιστώσετε πως δικαίως θεωρούνται ως ο «βασιλιάς» όλων των ξηρών καρπών.

Πηγή: gastronomos.gr, onmed.gr, mednutrition.gr.

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published