Ξηροί καρποί για ένα υγιές σωματικό βάρος

Ξηροί καρποί για ένα υγιές σωματικό βάρος

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλές και καλές ιδιότητες για την υγεία αφού είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης, περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, ακόρεστα λιπαρά και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια καλή διατροφή μπορούν να έχουν σπουδαία οφέλη συνολικά για την υγεία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. 

Τον τελευταίο καιρό έχει αποδειχθεί πως οι ξηροί καρποί όχι μόνο βοηθούν στη διαχείριση του βάρους αλλά βοηθούν επίσης και στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Για παράδειγμα, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν ακόρεστα τα οποία βοηθούν την υγεία της καρδιάς. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε αυτό το θέμα φανερώνουν ότι οι ξηροί καρποί συμβάλλουν επίσης στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 ενώ βοηθούν στον έλεγχο και τη διατήρηση τους βάρους σε υγιή επίπεδα.

Ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμήσετε;

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια υπερτροφή που προσφέρει μια εξαιρετική ισορροπία υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια αποδεικνύεται ότι προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Ακόμη, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην προστασία του σώματος από κυτταρικές βλάβες και μετέπειτα στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής. Όλα αυτά λειτουργούν ως αρωγοί σε ένα πιο υγιές σωματικό βάρος και παράλληλα συμβάλλουν σε ένα «καλό» κύκλο ύπνου.

Αν θέλετε να έχετε ένα πιο υγιές βάρος δε χρειάζεται να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες. Μερικές ιδέες για μικρά γεύματα με καρύδια είναι να πασπαλίσετε μια χούφτα από αυτά πάνω στη σαλάτα σας ή πάνω από τη βρώμη σας. Αν τώρα θέλετε ένα γρήγορο σνακ, μπορείτε να ανακατέψετε ένα φλιτζάνι καρύδια με ½ φλιτζάνι αποξηραμένα βατόμουρα και ¼ φλιτζάνι κομμάτια μαύρης σοκολάτας για να το καταναλώνετε μακροπρόθεσμα.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ιδανικά για κατανάλωση αν θέλετε να διατηρήσετε ένα πιο υγιές βάρος. Η κατανάλωσή τους σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες καθώς είναι τα πλουσιότερα σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτους και να σας αποτρέψουν από τυχόν τσιμπολογήματα. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής μαγγανίου το οποίο βοηθά το σώμα να λειτουργεί σωστά καθώς και πρωτεΐνης. Βέβαια, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι όταν αποκτήσετε το υγιές σωματικό βάρος μπορεί να μειώσετε και τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να φάτε αμύγδαλα σαν σνακ πριν το γυμναστήριο. Επειδή είναι πλούσια σε αμινοξέα μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερους υδατάνθρακες και λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εκτός από αυτό, μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλα σε σαλάτες, σε ριζότο με λαχανικά, σε σούπες και άλλα γεύματα.

  • Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι μια υγιεινή τροφή με χαμηλές θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνες, φώσφορο, ασβέστιο, νιασίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος. Καθώς είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην απώλεια βάρους. Επιπροσθέτως, η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού καθώς και να ενισχύει την ενέργειά σας. Με δεδομένο ότι τα φιστίκια περιλαμβάνουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορούν να σας κρατήσουν ικανοποιημένους και χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. 

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος θα πρέπει να προσθέσετε τα φιστίκια στη διατροφή σας. Μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε cookies με καρύδια ή healthy bowls και να απολαύσετε τις μοναδικές τους ιδιότητες. Μπορείτε, επίσης, να τα προσθέσετε και σε γλυκά όπως είναι η τάρτα, η πουτίγκα φιστικιού, το παγωτό, το κέικ ή οι μπάρες δημητριακών.

Μπείτε στη Νutriscious και ανακαλύψτε τους μοναδικούς μας ξηρούς καρπούς στην καλύτερη δυνατή ποιότητα της αγοράς. Οι «έξυπνες» συσκευασίες μας θα σας βοηθήσουν να γευτείτε αυτές τις υπέροχες τροφές με σύνεση και μέτρο βάσει της συνιστώμενης κατανάλωσης.

Πηγή: capital.gr, healthywoman.org, mednutrition.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published