Ξηροί καρποί και Keto διατροφή: Τα Dos & Don'ts

Ξηροί καρποί και Keto διατροφή: Τα Dos & Don'ts

Αυτή την εποχή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν ένα είδος διατροφής προκειμένου να τρέφονται σωστά και παράλληλα να χάνουν το περιττό τους βάρος. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές σήμερα είναι η κετογονική διατροφή ή αλλιώς Keto Diet. Σύμφωνα με αυτή τη δίαιτα, όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα του θα αρχίσει να καίει τις λιπαρές ουσίες για να έχει ενέργεια, δημιουργώντας τη λεγόμενη κέτωση.

Χωρίς ζάχαρη, vegan και γεμάτοι ενέργεια, οι ξηροί καρποί μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή γι’ αυτή τη διατροφή. Είναι γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε μια κετογονική δίαιτα. Μάλιστα, επειδή ακριβώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καθίστανται ιδανικοί αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες προτείνουν η ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης να μη ξεπερνά τα 30 γραμμάρια των ξηρών καρπών. Ωστόσο, για να έχει επιτυχία μια κετογονική διατροφή θα πρέπει να γνωρίζετε τα dos & don'ts προτού ξεκινήσετε κάθε διαδικασία.

Τα Dos μιας κετογονικής διατροφής:

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ιδανικοί ξηροί καρποί για μια κετογονική δίαιτα καθώς είναι ένα σνακ με αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που μπορεί να ενισχύσει παράλληλα μια τέτοια διατροφή. Περιέχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε που τα καθιστούν μια πραγματικά διατροφική υπερδύναμη για την υγεία.

  • Καρύδια

Μια Keto διατροφή δεν απαιτεί μόνο χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών στοιχείων που θα ωφελήσουν την υγεία. Τα καρύδια έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα. Από τη μια, είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και από την άλλη είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες κ.ά.

  • Φιστίκια

Τα φιστίκια περιέχουν επίσης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διατροφής. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μαγνήσιο, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό. Έτσι, καθίστανται ως ένα απαραίτητο στοιχείο σε μια καθημερινή διατροφή για την απώλεια βάρους. 

Τα Don'ts μιας κετογονικής διατροφής:

  • Υπερκατανάλωση ξηρών καρπών

Γενικότερα, μπορεί οι ξηροί καρποί να βοηθούν στη διαδικασία της κέτωσης χάρη στους χαμηλής περιεκτικότητας υδατάνθρακες και της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά στοιχεία θα πρέπει, ωστόσο, να καταναλώνονται με μέτρο καθώς είναι υψηλοί σε θερμίδες. Για παράδειγμα, όπως προαναφέραμε θα πρέπει να τηρείται η ποσότητα των 30 γραμμαρίων σε καθημερινή βάση ώστε ο στόχος σας να επιτευχθεί με επιτυχία και να χάσετε το περιττό βάρος.

  • Κίνδυνος αφυδάτωσης

Μια Keto διατροφή ενδεχομένως να ενέχει πολλούς κινδύνους γι΄αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό προτού αποφασίσετε να την ξεκινήσετε. Ένας από τους πιο συχνούς κινδύνους είναι η αφυδάτωση. Ειδικότερα, η αφυδάτωση έρχεται λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν στη συγκράτηση των υγρών από τον οργανισμό.

  • Τα αλκοολούχα ποτά

Όπως και στις περισσότερες δίαιτες, έτσι και στη κετογονική, τα αλκοολούχα ποτά είναι απαγορευτικά. Είτε πρόκειται για μπύρες, είτε για ποτό ή κοκτέιλ θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς εκτός ότι περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, περιλαμβάνουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν το αποτέλεσμα που προσπαθείτε να πετύχετε.

Σε κάθε περίπτωση η Nutriscious μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας με τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Με μία μόνο επίσκεψη στη σελίδα μας θα καταλάβετε ακριβώς αυτό που σας περιγράφουμε και θα θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε αυτό το νόστιμο σνακ!

Πηγή: onmed.gr, mednutrition.gr.

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published