Ξηροί καρποί: Μύθοι & Αλήθειες για την πιο θρεπτική τροφή

Ξηροί καρποί: Μύθοι & Αλήθειες για την πιο θρεπτική τροφή

Είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σε συνολικό βαθμό την υγεία μας. Η προσθήκη τους σε ένα καθημερινό διαιτολόγιο είτε ως σνακ είτε ως συστατικό έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία από τη διαχείριση του βάρους μέχρι την πρόληψη ορισμένων χρόνιων και ανίατων ασθενειών όπως τα καρδιακά προβλήματα, ο διαβήτης κ.ά.

Ωστόσο, όλα τα χρόνια ακούγονται διάφοροι μύθοι αναφορικά με την κατανάλωση των ξηρών καρπών που συνήθως «ακυρώνουν» μερικά από τα πολλαπλά οφέλη και τις ιδιότητές τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εσάς να αμφιβάλλετε για το εάν τελικά είναι τόσο υγιεινοί όσο σας περιγράφουμε και έτσι να αποφεύγετε να τους εντάξετε στη διατροφή σας. Επομένως, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις πιο σημαντικές αλήθειες σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, καταρρίπτοντας όλους τους μύθους.

Οι μύθοι γύρω από τους ξηρούς καρπούς

Μύθος 1: Αυξάνουν το βάρος του σώματος

Εδώ και δεκαετίες υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά στοιχεία. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά σε υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά που είναι γνωστά για τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Μερικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αναφέρουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την αύξηση του βάρους αλλά και να συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Επομένως, αυτός ο μύθος για την αύξηση του βάρους του σώματος είναι απόλυτα ψευδής.

Μύθος 2: Τα καρύδια βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, οι Έλληνες ονόμασαν την καρυδιά «καρυών» δηλαδή κεφάλι, επειδή το κέλυφος του καρπού θύμιζε περισσότερο ανθρώπινο εγκέφαλο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, άνθρωποι από την Κίνα πίστευαν ότι τα καρύδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου. Και όσο διαδίδεται αυτός ο μύθος έρχεται μια έρευνα να αποκαλύψει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιστοποιήσει την συνολική υγεία του εγκεφάλου και να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες. Μαζί με αυτά τα οφέλη βρίσκονται και η μείωση των κινδύνων από άλλες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν και σύμφωνα με πολλές έρευνες, ο μύθος φαίνεται να είναι αληθινός.

Μύθος 3: Οι καλύτεροι ξηροί καρποί είναι οι «μουλιασμένοι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως συνηθίζουν να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς χωρίς να τους «μουλιάζουν». Ωστόσο, κατά καιρούς παρουσιάζονται πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των συγκεντρώσεων των φυτικών αλάτων στον οργανισμό και στη λήψη της μέγιστης θρεπτικής αξίας. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 αποκάλυψε ότι οι ξηροί καρποί μπορεί να ήταν πιο εύπεπτοι μετά το μούλιασμα, χωρίς όμως αυτό να προσφέρει κάτι στον οργανισμό. Όσον αφορά όμως στη περιεκτικότητά τους σε φυσικά άλατα, το μούλιασμα δημιουργούσε χαμηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων. Συνεπώς, και αυτός ο μύθος κρίνεται ως ψευδής.

Μύθος 4: Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι πιο θρεπτικοί από τους ωμούς

Ένα αιώνιο ερώτημα για τους ξηρούς καρπούς είναι εάν οι ωμοί είναι πιο υγιεινοί από τους καβουρδισμένους. Το καβούρδισμα αφορά κυρίως στην βελτίωση της γεύσης, του αρώματος αλλά και στην δημιουργία μιας πιο τραγανής υφής. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να αλλοιωθούν με αυτή τη διαδικασία και να μειώσουν τις θρεπτικές ιδιότητες που προέρχονται από τα πολύτιμα συστατικά τους. Το μυστικό κρύβεται στο σωστό καβούρδισμα. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε ότι όσοι ξηροί καρποί καβουρδίστηκαν σε κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο, δημιούργησαν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Οπότε όταν το καβούρδισμα γίνεται σωστά, το ψήσιμο δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις θρεπτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο μύθος είναι ψευδής.

Στη Nutriscious καταρρίπτουμε όλους τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τους ξηρούς καρπούς και προβάλλουμε τις αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο σημαντικοί είναι για την υγεία σας ώστε να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πηγή: fitday.com, tropicalfoods.com, 1001nuts.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published