Ξηροί καρποί: Οι σύμμαχοι της καρδιάς

Ξηροί καρποί: Οι σύμμαχοι της καρδιάς

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει ή κάνουμε μια προσπάθεια να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Γιόγκα, διαλογισμός, τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή…Είναι μόνο μερικά από αυτά που στοχεύουμε, αλλά τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να το πετύχουμε.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά πολύ απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ή να φάτε για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Πάμε να τα ανακαλύψουμε;

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι βασικά ένα φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μερικοί επιστήμονες, επίσης, ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών δείχνει αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της χοληστερόλης.

Εκτός από αυτό, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι θρεπτικοί ξηροί καρποί βοηθούν στην πρόληψη της συσσωρευμένης πλάκας στις αρτηρίες. Έτσι, συνολικά, και μόνο το να τσιμπολογήσετε μια χούφτα από αυτά τα μικροσκοπικά λαχταριστά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την πολύτιμη καρδιά σας υγιή.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα υγιή λίπη που υπάρχουν στα καρύδια δε σας κάνουν να παχαίνετε. Τα καρύδια δεν παχαίνουν εάν καταναλώνονται με μέτρο. Απλώς θα πρέπει να προσέξετε τη συνιστώμενη ποσότητα που είναι μεταξύ 3 - 5 καρυδιών την ημέρα και θα είστε μια χαρά.

Σκεφτείτε πως τα φιστίκια δεν είναι μόνο απολαυστικά αλλά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου της καρδιακής προσβολής.

  • Αμύγδαλα

Τα υγιή λίπη (ακόρεστα λιπαρά) που υπάρχουν στα αμύγδαλα βοηθούν στην απαλλαγή από τη «κακή» χοληστερόλη, αυξάνοντας έτσι τη «καλή» χοληστερόλη στο σώμα σας. Ένα άλλο υπέροχο πράγμα με τα αμύγδαλα είναι ότι έχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. ‘Άρα, εσείς που προσέχετε τη διατροφή σας δεν έχετε τίποτα να φοβάστε!

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Όλες αυτές οι θρεπτικές ιδιότητες σημαίνουν ότι σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην επιδιώκετε ανθυγιεινά, παχυντικά σνακ και, ως εκ τούτου, να προστατεύετε με επιτυχία την καρδιά σας.

  • Κάσιους

Τα κάσιους ή αλλιώς οι βοηθοί της καρδιάς είναι μια εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, χαλκού, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση των κάσιους μπορεί να μειώσει την επιβλαβή χοληστερόλη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα κάσιους περιέχουν μερικές πολύ καλές ιδιότητες όπως ότι συμβάλλουν στη φροντίδα της καρδιάς και βοηθούν και στη φλεγμονή.

Επιπροσθέτως, έχουν χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αποτελούν έτσι ένα υγιεινό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς βοηθούν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τώρα που ξέρετε πώς να κρατάτε την πολύτιμη καρδιά σας υγιή, πώς θα ενσωματώσετε όλους αυτούς τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας;

Μπορείτε να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας είτε ως χαλαρό σνακ είτε ως συστατικό σε κάποια από τα γεύματά σας. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές ιδέες:

  • Συμπληρώστε τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό πρωινό.
  • Προσθέστε φιστίκια σε άπαχο παγωμένο γιαούρτι.
  • Χρησιμοποιήστε τα φιστίκια ως dressing στη σαλάτας σας.
  • Δώστε ζωή στα ζυμαρικά σας πασπαλίζοντάς τα με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε ψωμί, τηγανίτες, βάφλες ή μάφιν.
  • Ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς σε τυρί κρέμα για μια νόστιμη μαρινάδα.
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο ποπ κορν για ένα νόστιμο σνακ.

Στη nutriscious δημιουργούμε για εσάς τους πιο θρεπτικούς και γευστικά διατροφικούς ξηρούς καρπούς της αγοράς με τον κατάλληλο ποιοτικό έλεγχο, περιορίζοντας τις υπερβολικές σπατάλες των χρήσιμων πόρων και σεβόμενοι πάντοτε το περιβάλλον.

Πηγή: mednutrition.gr, onmed.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published