Πως να αποθηκεύσετε σωστά τους ξηρούς καρπούς

Πως να αποθηκεύσετε σωστά τους ξηρούς καρπούς

Λίγοι ξηροί καρποί πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ντουλάπι ενός νοικοκυριού. Υγιεινοί και νόστιμοι είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να σας προσδώσει ένα αίσθημα κορεσμού και να σας γεμίσει ενέργεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, για να παραμείνουν θρεπτικοί και υγιεινοί θα πρέπει να αποθηκεύονται με το σωστό τρόπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να φυλάξουν τους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι θα τους διατηρήσουν φρέσκους για αρκετό καιρό. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ντουλάπι δεν είναι το καλύτερο μέρος για τους ξηρούς καρπούς. Πόσο μάλλον σήμερα, που υπάρχουν τόσα πολλά αντικείμενα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποθήκευση και στην ασφάλεια των καρπών που καταναλώνετε. 

Δεν αποθηκεύονται όλοι οι ξηροί καρποί με τον ίδιο τρόπο

Οι ξηροί καρποί έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής, η οποία προσδιορίζεται εύκολα με την ημερομηνία αναγραφής που υπάρχει στο πίσω μέρος του προϊόντος. Επίσης, παίζει ρόλο και ο τύπος του ξηρού καρπού, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά καθώς και ο τρόπος αποθήκευσής του. Όπως είναι φυσικό, οι ξηροί καρποί που δεν αποθηκεύονται σωστά, διατηρούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αν θέλετε να μάθετε, λοιπόν, πως μπορείτε να τους αποθηκεύσετε με το σωστό τρόπο σας έχουμε τη λύση! 

Πώς αποθηκεύονται σωστά οι ξηροί καρποί;

  • Βραχυπρόθεσμη αποθήκευση (έως 3 μήνες)

Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποθηκευτούν προσωρινά σε καλά κλεισμένα δοχεία μέσα στο ντουλάπι. Θα πρέπει όμως να βρίσκονται σε αεροστεγή δοχεία ή καλύτερα σε γυάλινα σκεύη με καλή σφράγιση και όχι σε πλαστικά. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος που σας βοηθά να διατηρείτε φρέσκους τους ξηρούς καρπούς, να κρατάτε μακριά την υγρασία και άλλους ρύπους καθώς και να τους προστατεύετε από διάφορες οσμές που υπάρχουν στο ντουλάπι.

  • Αποθήκευση έως 6 μήνες

Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ξηρών καρπών θα πρέπει να τους φυλάσσετε στο ψυγείο σας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να τους συντηρείτε στην κατάλληλη ψύξη. Το κρύο αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα έλαια των καρπών έτσι ώστε να μη σαπίζουν γρήγορα και να διατηρούν την καλή και τραγανή τους γεύση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Μακροχρόνια αποθήκευση (έως 1 χρόνο)

Οι ξηροί καρποί χρειάζονται φροντίδα και μια σωστή αποθήκευση για να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, ο καταψύκτης είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να συντηρήσετε τους ξηρούς καρπούς φρέσκους για 1 ή ακόμα και 2 χρόνια, ανάλογα τον ξηρό καρπό. Τώρα αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη φρεσκάδα τους, θα πρέπει να τους καταψύξετε αμέσως αφού τους φέρετε σπίτι για να μη χάσουν την υφή τους. 

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχουν αλλοιωθεί οι ξηροί καρποί;

Αφού τώρα γνωρίζετε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αποθήκευσης των ξηρών καρπών θα πρέπει να καταλάβετε και εάν έχουν ταγγίσει. Και τι είναι το τάγγισμα;

Το τάγγισμα είναι η αλλοίωση της λιπαρής ουσίας που αποκτά βαριά οσμή και πικρή γεύση. Οπότε, υπάρχουν δύο τρόποι για να το καταλάβετε αυτό: ο ένας είναι από τη μυρωδιά και ο άλλος από τη γεύση. 

Αν κάτι μυρίζει ή έχει πιο περίεργη από τη συνηθισμένη γεύση, είναι ταγγισμένο. Οι ξηροί καρποί πρέπει να μη μυρίζουν … 

Στη Νutriscious παραδίνουμε το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς και μαζί τους συνεχώς βελτιώνουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή των ξεχωριστών μας προϊόντων. 

Τώρα που ξέρετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τους ξηρούς σας καρπούς, επισκεφτείτε τη σελίδα μας και ανακαλύψτε τους αγαπημένους σας! 

Πηγή: onmed.gr, gastronomos.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published