Πόσο σημαντικοί είναι οι ξηροί καρποί για την υγεία μας;

Πόσο σημαντικοί είναι οι ξηροί καρποί για την υγεία μας;

Οι ξηροί καρποί έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των καταναλωτών καθώς αποτελούν μια τροφή εξαιρετικά υγιεινή, νόστιμη και ταυτόχρονα θρεπτική. Συγκεκριμένα, παρέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, «καλά» για την υγεία λιπαρά και είναι γεμάτοι βιταμίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μαζί με άλλα μικροθρεπτικά μπορούν να βοηθήσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικοί είναι να υπάρχουν στη διατροφή μας.

Μπορεί πολλοί από εσάς να θεωρείτε τους ξηρούς καρπούς ως ανθυγιεινούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, ωστόσο, στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η κατανάλωση των ξηρών καρπών όχι μόνο δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους ή σε παχυσαρκία αλλά μπορεί να ωφελήσει και την υγεία και να συμβάλλει σε ένα πιο υγιές σωματικό βάρος, αρκεί η ποσότητα πρόσληψης να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. 

Εκτός από τη διατήρηση του σωματικού βάρους, οι ξηροί καρποί εξασφαλίζουν ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, ικανοποιώντας παράλληλα την αίσθηση της πείνας. Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθά στην μείωση των θερμίδων και ειδικότερα των υδατανθράκων ή άλλων συστατικών που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

5 λόγοι που είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς:

  1. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά 

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά ενώ περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση στο σώμα. Συγκεκριμένα, αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που διαφορετικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον οργανισμό μας.

Μια μελέτη που εξέτασε την προστατευτική δράση των καρυδιών και των αμυγδάλων έδειξε ότι η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα που με τη σειρά της βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

  1. Συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες στους ξηρούς καρπούς βοηθούν επίσης στο να διατηρούμε τα έντερα μας υγιή ωφελώντας τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν εκεί. Αυτό συμβαίνει καθώς τροφοδοτούν τα βακτήρια, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να αυξηθούν σε αριθμό. Με τη σειρά τους ορισμένα βακτήρια από αυτά παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία παρέχουν πολυάριθμα οφέλη τόσο για το έντερο όσο και για την ευρύτερη υγεία μας.

  1. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Όπως προαναφέραμε, οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά στοιχεία, τα οποία όμως δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε όλες τις θερμίδες των ξηρών καρπών. Μια σταθερή σε μέτρο κατανάλωση των ξηρών καρπών θα μπορούσε να συμβάλλει τόσο στη μείωση της πείνας όσο και στη διαχείριση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

  1. Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή μας έχει κυρίως συσχετιστεί με μια πιο βελτιωμένη υγεία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωσή τους βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών, εξισορροπώντας τη χοληστερόλη και μειώνοντας τη συσσώρευση εναποθέσεων που ονομάζονται πλάκες. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο των θρόμβων του αίματος καθώς και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

  1. Είναι υψηλοί σε λιπαρά

Οι ξηροί καρποί είναι μια τροφή πλούσια σε λιπαρά αλλά σε αυτά που κάνουν καλό στην υγεία μας. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι τύποι των λιπών που είναι εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, με υψηλότερα επίπεδα των φιλικών προς την καρδιά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Τα καρύδια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα.

Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψετε πόσο σημαντικοί είναι οι ξηροί καρποί για την υγεία σας είναι να επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious και να γευτείτε αυτά τα μοναδικά σνακ!

Πηγή: onmed.gr, healthysetgo.gr, iatronet.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published