Τα πολλαπλά οφέλη των ωμών ξηρών καρπών για την υγεία

Τα πολλαπλά οφέλη των ωμών ξηρών καρπών για την υγεία

Η κατάσταση μιας πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας αναφέρεται συχνά ως «καλή» υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τη συχνή άσκηση, την αποχή από τα ναρκωτικά και το κάπνισμα και την άφθονη ξεκούραση. Για να συνεχίσει όμως το σώμα μας να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητη η ισορροπία πρωτεϊνών, λιπαρών, υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων και νερού. Εάν η ισορροπία αυτή δεν είναι σωστή, η υγεία σας θα υποφέρει. Και τότε είναι που η ισορροπημένη διατροφή κρίνεται αναγκαία.

Αν είστε από τους ανθρώπους που τους αρέσουν τα υγιεινά και θρεπτικά σνακ, πιθανότατα να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Τι γνωρίζετε όμως για τα οφέλη των ωμών ξηρών καρπών και πώς αυτοί επηρεάζουν θετικά την υγεία σας; Μπορεί να μην γνωρίζατε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία αλλά σίγουρα έχετε ακούσει ότι περιτριγυρίζονται από πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν οι ωμοί ξηροί καρποί;

Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την συνολική σας υγεία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά ενώ παράλληλα αποτελούν και μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Επίσης, πολλές διατροφικές μελέτες έχουν αναδείξει τη μεγάλη θρεπτική τους αξία, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που ενδεχομένως προσφέρουν στον οργανισμό σας.

Εκτός από τα παραπάνω, οι ωμοί ξηροί καρποί μπορεί να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από άλλους ξηρούς καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν περισσότερα από τα φυσικά θρεπτικά συστατικά τους, όπως τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη Ε. Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά ανά γραμμάριο και παρέχουν επίσης λιγότερο νάτριο και επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Ποια είναι τα οφέλη των ωμών ξηρών καρπών για την υγεία;

Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, που περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Είναι μία από τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ALA, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη μείωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια κ.ά. Ωστόσο, τα βασικά πολλαπλά οφέλη τους είναι τα ακόλουθα:

  • Απώλεια βάρους

Οι ωμοί ξηροί καρποί αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από υγιεινά λιπαρά, γεγονός που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ακόρεστα, πράγμα που σημαίνει ότι σας αφήνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά το φαγητό, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάρουν βάρος από εκείνους που τρώνε σπάνια.

  • Έλεγχος του διαβήτη

Πολλοί επιστήμονες του χώρου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκαν επίσης εντυπωσιακούς λόγους για να συστήσουν την τακτική κατανάλωση των ωμών ξηρών καρπών ως τρόπο διαχείρισης του διαβήτη. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 17%.

  • Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των ωμών ξηρών καρπών στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωσή τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με λιγότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου κι έτσι συντελούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

  • Μείωση της χοληστερόλης

Οι ωμοί ξηροί καρποί παίζουν εν τέλει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα και της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό. Τέλος, η βελτίωση της χοληστερόλης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακής νόσου.

Στη Nutriscious μπορείτε να απολαύσετε κάθε στιγμή μαζί με τους αγαπημένους σας ωμούς ξηρούς καρπούς, όπου κι αν βρίσκεστε! Μπείτε τώρα στη σελίδα μας και ανακαλύψτε τα πιο νόστιμα και υγιεινά σνακ και επωφεληθείτε από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά τους!

Πηγή: mednutrition.gr, itrofi.gr, shape.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published