Ξηροί καρποί: Όλα τα μυστικά και τα tips που πρέπει να γνωρίζετε

Ξηροί καρποί: Όλα τα μυστικά και τα tips που πρέπει να γνωρίζετε

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, κατά μέσο όρο περίπου 25% και υδατανθράκων 15%. Είναι επίσης πλούσιοι σε ουσίες που προάγουν την υγεία, όπως φυτοστερόλες και φλαβονοειδή, και περιέχουν βασικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και φολικό οξύ.Οι ξηροί καρποί είναι μια νόστιμη και υγιεινή φυσική "υπερτροφή".


Και σε ποιον δεν αρέσουν οι ξηροί καρποί; Μπορούν να καταναλωθούν μόνοι τους ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες και γιαούρτι ή σε γεύματα και επιδόρπια. Γνωρίζετε όμως πώς να διαχειρίζεστε σωστά τους ξηρούς καρπούς; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.


Σωστό καβούρδισμα

Κατά το καβούρδισμα των ξηρών καρπών πρέπει να προσέχετε κάποια σημεία για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Να έχετε στο νου σας ότι πρέπει να τους αφαιρέσετε από το τηγάνι ή το ταψί αμέσως μόλις ροδίσουν. Αυτό συνιστάται διότι οι ξηροί καρποί θα συνεχίσουν να ψήνονται και υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσουν και να αποκτήσουν μυρωδιά καμένου.


Σωστή άλεση

Εάν οι ξηροί καρποί πρέπει να αλεστούν σε μέτρια ή χοντρά κομμάτια (όχι σε σκόνη), ο πολυκόφτης δεν είναι κατάλληλος, διότι δε θα παράγει ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 


Μια λύση είναι να χτυπήσετε τους ξηρούς καρπούς σε ένα γουδί, αλλά και πάλι θα πρέπει να τους προσθέσετε σταδιακά. Μια άλλη λύση είναι να τα κόψετε μεμονωμένα με ένα μαχαίρι, κάτι που είναι βέβαια αρκετά κουραστικό. Βέβαια, η καλύτερη λύση είναι να τα απλώσετε ανάμεσα σε μια πετσέτα ή δύο φύλλα λαδόκολλας και να τα πιέσετε από πάνω με έναν χοντρό πλάστη. Με αυτόν τον τρόπο, ασκείται η ίδια πίεση σε κάθε ξηρό καρπό ταυτόχρονα, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την άλεσή τους σε σχεδόν ομοιόμορφο μέγεθος. 


Για να αλέσετε τελείως τους ξηρούς καρπούς σε λεπτή σκόνη, βάλτε τους σε ένα μπλέντερ ή σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Σημείωση: Μη χτυπήσετε υπερβολικά τους ξηρούς καρπούς, καθώς θα απελευθερωθούν τα "έλαια" και η πούδρα θα μετατραπεί σε πάστα. Για τον ίδιο λόγο, αλέθετε σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.


Κατάλληλη αποθήκευση

Οι ξηροί καρποί πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, αλλοιώνονται όταν εκτίθενται στον αέρα. Εάν οι ξηροί καρποί αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία, κατά προτίμηση από γυαλί. Εάν χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία, πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή, καθώς η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λίπος αλληλεπιδρά πολύ έντονα με το πλαστικό. Οι ξηροί καρποί που αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ είναι συσκευασμένοι σε ειδικά πλαστικά δοχεία. Εάν δεν καταναλώνονται αμέσως, θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς και να σφραγίζονται με πλαστικά κλιπς. Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, θα πρέπει να σφραγίζονται και να αποθηκεύονται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα πάντα τη συχνότητα κατανάλωσης.


Σωστό ξεφλούδισμα αμυγδάλων

Αν η συνταγή απαιτεί αμύγδαλα χωρίς φλούδα και υπάρχουν μόνο φλούδες, μπορείτε να τα καθαρίσετε εύκολα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Τα ζεματίζετε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζετε και όταν κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε χωρίς να καείτε, τα ξεφλουδίζετε με τα δάχτυλά σας.Το ζεστό νερό χαλαρώνει τη φλούδα και διευκολύνει στο ξεφλούδισμα.


Tips για καρύδια

  • Μην αγοράζετε καρύδια σε μεγάλες ποσότητες. Όποια κι αν είναι η ποσότητα, σφραγίστε τα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και αποθηκεύστε τα σε δροσερή γωνιά ή στο ψυγείο.
  • Αν έχετε πολλά καρύδια με το κέλυφος, ψήστε στους 170°C για 45 λεπτά για να διατηρηθούν περισσότερο χωρίς να σπάσουν.

Σας αρέσουν οι ξηροί καρποί; Και σε εμάς αρέσουν! Γι' αυτό στη Nutriscious δε χάνουμε την ευκαιρία να σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς μας!


Πηγή: gastronomos.gr, flowmagazine.gr

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati