5 λόγοι που τα αμύγδαλα μπορούν να σας κάνουν πιο υγιείς

5 λόγοι που τα αμύγδαλα μπορούν να σας κάνουν πιο υγιείς

Οι ξηροί καρποί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ανά πάσα στιγμή. Στο σχολείο, στη δουλειά, στο φροντιστήριο, στο γυμναστήριο και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή υποχρέωση έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή, ακριβώς, αποτελεί ένα σνακ που αποθηκεύεται εύκολα και διαρκεί για αρκετό καιρό όταν φυλάσσεται σωστά, είναι συνήθως και η πρώτη επιλογή που κάνουμε για ένα υγιεινό διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

Όλοι είχαμε τη μητέρα ή τη γιαγιά μας να μας κυνηγάνε να φάμε ξηρούς καρπούς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Βέβαια, αυτό συνέβαινε κυρίως με τα αμύγδαλα καθώς είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς που γνωρίζει ο άνθρωπος, χωρίς καμία υπερβολή. Και καθώς αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς είναι ευρέως διαδεδομένα για το πλούσιο διατροφικό τους προφίλ και τα πολυάριθμα οφέλη τους που σας κάνουν πιο υγιείς. 

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι λόγοι που τα αμύγδαλα μπορούν να σας κάνουν πιο υγιείς;

  1. Ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιών κυττάρων

Τα αμύγδαλα είναι μια ισχυρή πηγή πλούσιων αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτές οι φυτικές ενώσεις βοηθούν στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων και προστατεύουν τα υπάρχοντα κύτταρα από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν με τη σειρά τους φλεγμονή και πρόωρη γήρανση. Αυτό προάγει την υγιή εμφάνιση και τη λάμψη του δέρματος, καθώς τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν, επίσης, τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση αλλά και την κακή διατροφή.

  1. Βοηθούν στη διατήρηση του βάρους

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα αμύγδαλα δε προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά τη διατήρηση αυτού. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς σας κρατούν χορτάτους για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ενδίδετε σε περιττές λιγούρες και δεν τσιμπολογάτε ανθυγιεινά και λιπαρά σνακ μέσα στην ημέρα.

  1. Αυξάνουν το ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών

Όπως όλες οι άλλες ενώσεις στο σώμα μας, έτσι και τα λίπη έχουν σημαντικό ρόλο. Ένας από αυτούς είναι ότι βοηθούν στην ταχύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα αμύγδαλα έχουν τη σωστή ποσότητα λιπαρών ουσιών που βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών Α και D που είναι λιποδιαλυτές. Επιπλέον, περιέχουν και κάποιες εξαιρετικές θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα και ελέγχουν την παραγωγή χολικού οξέος και άλλων πεπτικών ενζύμων στο σώμα σας.

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αμύγδαλα είναι αλκαλικά και ως εκ τούτου λειτουργούν θαυμάσια στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση των ορμονών. Αυτή η αλκαλική φύση των αμυγδάλων βοηθά στην εξισορρόπηση του επιπέδου pH στο σώμα, γεγονός που ενισχύει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει το πεπτικό να λειτουργεί ακόμα καλύτερα.

  1. Είναι καλά για την καρδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα υποστηρίζουν τις υγιείς νευρολογικές δραστηριότητες στον εγκέφαλο λόγω της παρουσίας ουσιών όπως η ριβοφλαβίνη και η L-καρνιτίνη. Οι ουσίες αυτές μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί σημαντική αιτία πίσω από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη διατήρηση της μνήμης.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές ιδέες για να ενσωματώσετε τα αμύγδαλα στην καθημερινή σας διατροφή:

  • Εμπλουτίστε τις σαλάτες ή το γιαούρτι σας προσθέτοντας μερικά ψιλοκομμένα αμύγδαλα που θα ενισχύσουν τη θρεπτική τους αξία και θα προσθέσουν ένα στοιχείο τραγανότητας.
  • Υπάρχουν πολλά επιδόρπια που περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς. Μια γρήγορη ιδέα είναι να προσθέσετε αμύγδαλα στα κέικ και τα μιλκσέικ σας για να ενισχύσετε την υφή και τη γεύση τους.
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα σακουλάκι με αμύγδαλα. Κάθε φορά που σας πιάνει το μεσημεριανό αίσθημα της πείνας, απλά βγάλτε λίγο, απολαύστε το σκέτο ή συνδυαστικά με ένα κομμάτι ψωμί και θα έχετε στη στιγμή ένα χορταστικό γεύμα.

Στη Nutriscious φροντίζουμε να καταναλώνετε τα πιο υγιεινά και θρεπτικά αμύγδαλα που θα πλαισιώσουν την καθημερινή σας ρουτίνα διατροφής και θα σας οδηγήσουν σίγουρα σε εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στο ταξίδι της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης.

Πηγή: iatronet.gr, onmed.gr, mednutrition.gr.

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati