Φιστίκια: Το υγιεινό σνακ για το οποίο πρέπει να γνωρίζετε περισσότερα

Φιστίκια: Το υγιεινό σνακ για το οποίο πρέπει να γνωρίζετε περισσότερα

Τα φιστίκια είναι μια διατροφική υπερδύναμη. Νόστιμα καθώς και πλούσια σε υγιεινές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα, είναι μια εξαιρετική επιλογή ως ένα χορταστικό σνακ μέσα στην ημέρα ή διαφορετικά ως ένα θρεπτικό συστατικό για τις συνταγές σας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα φιστίκια είναι ο πιο δημοφιλής ξηρός καρπός στον κόσμο. Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά, έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνουμε πάνω από 46,2 εκατομμύρια τόνους φιστικιών ετησίως. Αν και συχνά τους παραβλέπουμε υπέρ των «εξωτικών» καρπών, τα φιστίκια παραμένουν οι πιο ευρέως καταναλωτικοί ξηροί καρποί της αγοράς.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε μερικά στοιχεία για τα φιστίκια για να μάθετε γιατί πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από αυτά:

Τα φιστίκια κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Τα φιστίκια περιέχουν χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο που συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), μαγνήσιο και νιασίνη (βιταμίνη Β3). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι όλα σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η νιασίνη έχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και η θειαμίνη με την υγιή μυϊκή λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και το νευρικό σύστημα.

Πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως έχουν μεγάλη ανησυχία για τις καρδιακές παθήσεις, γι’αυτό πραγματοποιούνται και πολλές έρευνες επί του θέματος. Σε με μια πρόσφατη έρευνα, ανακάλυψαν ότι τα φιστίκια, με το πολύπλοκο διατροφικό τους προφίλ, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας υγιούς καρδιακής λειτουργίας.

Τα φιστίκια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία ακόμη και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα φιστίκια περιέχουν βιοτίνη (βιταμίνη Β7) η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου και επειδή πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από την έλλειψή της, αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

Τα φιστίκια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, μια ουσία που είναι απαραίτητη για την υγεία και ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής εάν απαιτείται, τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα φιστίκια είναι τόσο πλούσια σε αντιοξειδωτικά όσο σχεδόν και τα φρούτα. Ειδικότερα, τα αντιοξειδωτικά είναι φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτική δράση στον οργανισμό, ενισχύοντας την αντίσταση στις ασθένειες και υποστηρίζοντας συνολικά την υγεία.

Ακόμη, τα φιστίκια περιέχουν κουμαρικό οξύ, ρεβεστερόλη, φυτικό οξύ, ισοφλαβόνες και φυτοστερόλες. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες.

Τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Επειδή τα φιστίκια είναι γεμάτα λιπαρά, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει και στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού και επομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για την υγιή πεπτική λειτουργία του οργανισμού μας.

Μια άλλη έρευνα δείχνει πως τα φιστίκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και επομένως μπορούν να υποστηρίξουν μια κετογονική δίαιτα.

Πόσα φιστίκια μπορώ να φάω;

Τα φιστίκια είναι μια φανταστική πηγή πρωτεϊνών, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών, αλλά είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής λόγω των υψηλών θερμίδων τους. Εάν δηλαδή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι υπερβολικές ποσότητες θα προκαλέσουν την αύξηση αυτού. 

Ωστόσο, τα φιστίκια θα πρέπει σίγουρα να έχουν μια θέση στη διατροφή σας καθώς περιέχουν πολλά και σημαντικά οφέλη. Η συνιστώμενη ποσότητα των φυστικιών ορίζεται στα 25 - 30 γραμμάρια την ημέρα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά ή ψημένα, αλατισμένα και μη καθώς και ψημένα με λεμόνι και αλάτι για μια διαφορετική γευστική απόλαυση.

Στη nutriscious θα βρείτε τα φιστίκια που ψάχνετε μέσα από τις «έξυπνες» συσκευασίες εβδομαδιαίας κατανάλωσης για να είναι αναλλοίωτα και φρέσκα κάθε ώρα και στιγμή.

Πηγή: mednutrition.gr, meygeia.gr

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati