Ξηροί καρποί: Ένα εκπληκτικό superfood για τη νηστεία

Ξηροί καρποί: Ένα εκπληκτικό superfood για τη νηστεία

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη και σημαντικότερη περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο και ουσιαστικά σηματοδοτεί τις «Μεγάλες 40 Ημέρες» προς την Ανάσταση του Χριστού. Παλαιότερα, είχε διάρκεια έξι εβδομάδες ενώ λίγα χρόνια αργότερα προστέθηκε ακόμα μία εβδομάδα. Επομένως, παρόλο που μιλάμε σήμερα για Σαρακοστή, στην πραγματικότητα διανύουμε 48 ολόκληρες μέρες νηστείας.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη νηστεία απέχουμε από κάποιες τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, τα αυγά κ.ά. Ωστόσο, αυτή την περίοδο η ανάγκη για πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά αυξάνεται όλο και περισσότερο με τις τροφές που αντικαθιστούν επάξια τα παραπάνω να είναι τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά και φυσικά οι ξηροί καρποί.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη των ξηρών καρπών;

 

Οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον από υψηλή διατροφική αξία ενώ παράλληλα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Κάθε ξηρός καρπός όπως είναι για παράδειγμα τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα κάσιους και τα καρύδια αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη επιλογή για νηστεία.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη τους για την υγεία είναι τα εξής:

  • Θρεπτικά συστατικά στοιχεία: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες
  • Βιταμίνες: βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε
  • Μέταλλα: σίδηρος, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο
  • Λιπαρά οξέα: ω-3 υγιεινά λιπαρά

Έτσι, οι ξηροί καρποί συνδυάζουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν ο καθένας ξεχωριστά σε μία καλή συνολικά υγεία. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι σας δίνουν άμεσα ενέργεια και λειτουργούν ως φυσική πολυβιταμίνη στον οργανισμό σας. Εκτός από αυτό, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και της λιγούρας, στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, στη διαχείριση του βάρους, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην υγεία του δέρματος συνολικά.

Γιατί οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι στην περίοδο της νηστείας;

Ένας οργανισμός για να είναι υγιής πρέπει να λειτουργεί σωστά ακόμα και σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή της Σαρακοστής. Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που θα σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε μία τέτοια απαιτητική διατροφή. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που η ανάγκη για κατανάλωση ξηρών καρπών κρίνεται σχεδόν επιτακτική κατά την περίοδο της νηστείας.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ή περίπου 28 γραμμάρια από ξηρούς καρπούς μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά στοιχεία που προκαλούν η έλλειψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των υγιεινών λιπαρών οξέων που λαμβάνουμε οι περισσότεροι μέσω των τροφών ζωικής προέλευσης.

Πώς να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς σε μία διατροφή κατά τη νηστεία;

  • Σε πράσινες σαλάτες μαζί με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  • Σε ριζότο και σάλτσες με ανάλατους ξηρούς καρπούς και κομμάτια φρέσκων φρούτων
  • Σε σνακ με μιξ ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
  • Σε φρυγανιές ολικής αλέσεως με μέλι και ταχίνι και λίγους ξηρούς καρπούς
  • Σε ψωμί μαζί με ταχίνι, μπανάνα και τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς

Γιατί να επιλέξετε την εταιρεία της Nutriscious;

Η Nutriscious είναι μια καινοτόμα επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγιεινής διατροφής και ειδικότερα στους ξηρούς καρπούς και τα πολύτιμα συστατικά τους. Μάλιστα, συνεργάζεται με επιλεγμένους παραγωγούς για τη δημιουργία και βελτίωση των προϊόντων της με βάση την ελεγχόμενη παραγωγή και τον κατάλληλο ποιοτικό έλεγχο. Μια εταιρεία γνωστή σε όλους για την κοινωνική της προσφορά μιας και συνεχώς δημιουργεί βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμα επιτεύγματα στη διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων.

Οι ξηροί καρποί της Nutriscious είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε απολαυστική, υγιεινή και θρεπτική τη διατροφή σας κατά την περίοδο της νηστείας!

Πηγή: nutrizin.gr, 1001nuts.gr

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati