Ξηροί καρποί και κετογονική δίαιτα

Ξηροί καρποί και κετογονική δίαιτα

Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του πλανήτη και μάλιστα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Μπορεί να είναι μικροί σε μέγεθος αλλά είναι τρομερά ισχυροί σε επίπεδα ενέργειας. Κάθε είδος ξηρού καρπού έχει μια ξεχωριστή γεύση και ελαφρώς διαφορετική διατροφική σύνθεση από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι γεμάτοι φυτική πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί μπορούν να ενσωματωθούν στη δίαιτά σας παρέχοντας πολλά και διατροφικά οφέλη. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η ενίσχυση του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η βελτιωμένη υγεία και η απώλεια βάρους. 

Τι είναι όμως η κετογονική δίαιτα;

Το «κετογονικό» είναι ένας όρος για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Η ιδέα είναι ουσιαστικά να λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες και λίπος και λιγότερες από υδατάνθρακες. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τους υδατάνθρακες που είναι εύκολο να αφομοιωθούν. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως η ζάχαρη, η σόδα, τα αρτοσκευάσματα και το λευκό ψωμί.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η κετογονική δίαιτα είναι μια μέθοδος διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Ειδικότερα, η κέτωση είναι ένα φυσιολογικό μέρος του μεταβολισμού που όταν συμβαίνει, η πρόσληψη υδατανθράκων παραμένει πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και «υποχρεώνει» τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά για να βρει την ενέργεια που στερείται από τη διατροφή. 

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι ξηροί καρποί για την κετογονική δίαιτα;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να καταναλώσετε σε μια κετογονική δίαιτα. Εκτός από λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα προσπαθήστε να καταναλώνετε υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Φυσικά, οι ξηροί καρποί αποτελούν και πάλι την πρώτη επιλογή καθώς περιέχουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά καθώς επίσης και φυτικές ίνες. 

Πάμε όμως να δούμε μερικούς ξηρούς καρπούς που μπορείτε να προσθέσετε στην κετογονική σας διατροφή:

  • Φιστίκια

Τα φιστίκια περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, παρέχοντας 7 γραμμάρια σε μία μόνο μερίδα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και έχουν μια ευχάριστη και ήπια γεύση, τα φιστίκια αποτελούν μια εξαιρετική και χορταστική τροφή που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα υγιεινά γεύματα.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ξηροί καρποί με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που προσφέρουν μια ισχυρή διατροφική δύναμη. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ριβοφλαβίνης, χαλκού, φωσφόρου και μαγγανίου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα προάγει τη διαχείριση του βάρους μειώνοντας την πείνα και περιορίζοντας την επιθυμία σας για φαγητό. Τα ολόκληρα αμύγδαλα συνδυάζονται τέλεια με μια ποικιλία φαγητών και είναι μια βολική επιλογή για σνακ ακόμα και όταν βρίσκεστε εν κινήσει.

  • Καρύδια

Τα καρύδια δεν είναι μόνο χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά είναι επίσης εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση καρυδιών σε τακτική βάση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζει ακόμη και την απώλεια βάρους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.

Αν θέλετε να προσθέσετε κι εσείς τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή ή τη δίαιτά σας, εκτός από το να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, θα σας προτείναμε να επιλέξετε τα υπέροχα και λαχταριστά προϊόντα της nutriscious για υγιεινές και ταυτόχρονα γευστικές απολαύσεις.

Πηγή: healthline.com

bhf.org.uk

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati