Όσα δεν ξέρατε για τους ξηρούς καρπούς

Όσα δεν ξέρατε για τους ξηρούς καρπούς

Είναι γευστικότατοι μπορούν και διατηρούνται αναλλοίωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία της πείνας και φυσικά αποτελούν το τέλειο σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και στο γυμναστήριο!

Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία και η αλήθεια είναι πως βρίσκονται στη λίστα με τα αγαπημένα σνακ πολλών ανθρώπων.

Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας. Είναι ακόμα καλές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μετάλλων και αδιαμφισβήτητα η κατανάλωση τους αποτελεί κομμάτι ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

Εσείς γνωρίζατε όμως ότι η συνήθεια να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς προέρχεται από τα αρχαία χρόνια;

Οι ξηροί καρποί αποτελούσαν μια από τις πιο βασικές τροφές των αρχαίων Ελλήνων όπου τους συμπεριλάμβαναν στα τρωγάλια, (καρποί που καταναλώνονται ως επιδόρπιο) και αποτελούσαν το κύριο συνοδευτικό του οίνου στη διάρκεια των συμποσίων. Ακόμα έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς ως δεκατιανό ενώ τους πρόσθεταν σε πολλά από τα φαγητά τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών ενίσχυε τόσο την πνευματική τους ανάπτυξη και τη σοφία τους όσο και τη σωματική τους ανάπτυξη και τη συνολική τους υγεία.

Ένας ξηρός καρπός μάλιστα που θεωρείται ελληνικός είναι τα καρύδια. Η πρώτη τους καλλιέργεια αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες. Αυτοί μάλιστα τους αποκαλούσαν «βασιλικούς ξηρούς καρπούς». Ο μύθος αναφέρει ότι ο Δίας, ο πατέρας των δώδεκα θεών του Ολύμπου, όποτε επισκεπτόταν τη γη συνήθιζε να καταναλώνει καρύδια για να “γεμίζει” δύναμη και σοφία.

Άξια λοιπόν τα καρύδια σήμερα από πολλούς θεωρούνται η "τροφή του εγκεφάλου"! Σκεφτείτε απλά το σχήμα του! Πιο συγκεκριμένα τα καρύδια μας προσφέρουν σε αφθονία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη και πολλά απαραίτητα λιπαρά οξέα, κάλιο, νάτριο και η λίστα δεν σταματά εδώ.

Για τα καρύδια, εκτός των άλλων, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είχαν και θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα θεωρούσαν πως αν αναμειχθούν με ένα ζυμάρι από νερό και αλεύρι μαζί με λίγα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίδοτο για διάφορα δηλητήρια.

Μάλιστα η ιστορία αναφέρει ότι κάποιοι άλλοι αρχαίοι λαοί τους είχαν συσχετίσει με περίεργες δοξασίες.

Οι Πέρσες για παράδειγμα στην αρχαιότητα πίστευαν ότι αν καταναλώσουν πέντε αμύγδαλα πριν την οινοποσία θα προλάβουν τη μέθη και όλα τα αρνητικά της αποτελέσματα. Ακόμα πίστευαν ότι τα αμύγδαλα μπορούσαν να διώξουν τις μάγισσες μακριά και ότι η κατανάλωσή τους μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα γάλακτος στις μητέρες που θήλαζαν.

Από την αρχαία Ελλάδα και τα συμπόσια μέχρι τα σημερινά nuts shops οι ξηροί καρποί έχουν βρει τον δρόμο τους στη ζωή και την καθημερινότητά μας!

Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι διατροφολόγοι μας προτρέπουν να καταναλώνουμε καθημερινά ξηρούς καρπούς σαν κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Οι γενικότερες διατροφικές συνθήκες των αρχαίων Ελλήνων δημιουργούνταν μετά από λεπτομερή μελέτη των αναγκών του ανθρώπου τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εξοικονόμησης χρόνου όπως συμβαίνει στις μέρες μας. Η διατροφή τους αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της γενικότερης φιλοσοφικής τους αντιμετώπισης μιας και οι εκάστοτε επιλογές τους συνδύαζαν την απόλαυση με την ευεξία.

Στην Νutriscious συνεργαζόμαστε με επιλεγμένους παραγωγούς και μαζί τους συνεχώς βελτιώνουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή ξεχωριστών προϊόντων. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε περιλαμβάνουν λεπτομερείς ελέγχους που αφορούν όλη την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο σε κάθε βήμα: από την καλλιέργεια και την παραλαβή ως την παράδοση στα σημεία διάθεσης.

Επισκεφτείτε το eshop μας και δοκιμάστε τους πιο νόστιμους και γευστικούς ξηρούς καρπούς! Εύκολα και γρήγορα στην πόρτα σας με ένα κλικ!

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati