Σε τι μας ωφελεί η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών

Σε τι μας ωφελεί η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών

Η Μεσογειακή διατροφή έχει εντάξει τους ξηρούς καρπούς στη διατροφική της πυραμίδα ως μέρος του εβδομαδιαίου διατροφικού της πλάνου καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχουν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού. Έτσι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τους προσθέτουν στη διατροφή τους και δέχονται τα οφέλη από τη «μαγική» σύνθεσή τους.

Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που μας παρέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον άνθρωπο από πολλές πλευρές, τις οποίες και αναλύουμε παρακάτω. Οπότε σίγουρα θα πρέπει να προστεθεί και στη δική σας διατροφή μέσα από καθημερινά μικρογεύματα ή μέσα από τα κυρίως πιάτα ως συστατικά μαζί με άλλα κύρια υλικά.

Ποια είναι τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών; 

  • Προσφέρουν «καλές» θερμίδες στον οργανισμό

Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια υπερτροφή που παρέχει ειδικά αμινοξέα ή αλλιώς δομικά στοιχεία πρωτεΐνης που ελέγχουν το αίσθημα του κορεσμού και εμποδίζουν τη λιγούρα. Έτσι, μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σας αποτρέψουν από κάποια ανθυγιεινή παρασπονδία. Σκεφτείτε πως η προσθήκη μερικών αμυγδάλων σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

  • Περιέχουν «καλά» για την υγεία λιπαρά 

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που κάνουν καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, στα καρύδια υπάρχει ένας συνδυασμός μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs). Τα μονοακόρεστα έχουν την ικανότητα να μειώνουν την «κακή» και να αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης ενώ τα πολυακόρεστα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό που δεν παράγονται στο σώμα μας και πρέπει να συμπληρωθούν από τη διατροφή μας. Ένας φυσικός τρόπος ένταξής τους, λοιπόν, είναι οι ξηροί καρποί.

  • Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά 

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιή οργανισμό. Συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο που βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος ενώ τα ειδικά φυτικά χημικά - φυτοχημικά και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των οστών, το κάλιο και ο χαλκός που βοηθούν στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης και τέλος η χολίνη που βοηθά στην προστασία του ήπατος από λιπαρά κατάλοιπα του οργανισμού.

  • Είναι «καλή» πηγή φυτικών πρωτεϊνών 

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς και για χορτοφάγους. Ακόμη, χάρη στα αμινοξέα που περιέχουν και είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο βοηθούν επίσης στην ανακούφιση των ψυχολογικών παθήσεων όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος.

  • Βελτιώνουν συνολικά την υγεία 

Οι θρεπτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών, τα βιοδραστικά συστατικά τους και το προφίλ των λιπαρών οξέων που διαθέτουν έχει βρεθεί πως χρησιμεύουν στην πρόληψη πολλών και ανίατων ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους βοηθά σε ένα βαθμό στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του άσθματος, των καρδιακών παθήσεων αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου. Επίσης, λειτουργούν ως αντιγηραντική τροφή και κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά πιο υγιή. Τέλος, έχει αναφερθεί πως συμβάλλουν σε μια υγιή όραση και αυξάνουν και την πνευματική εγρήγορση.

Εδώ στη Νutriscious έχετε πολλούς λόγους να πείτε το μεγάλο «ναι» στους ξηρούς καρπούς. Ανακαλύψτε τους ξηρούς καρπούς που σας ταιριάζουν και απολαύσετε τους στο έπακρο! 

Πηγή: aigialeia24.gr, mednutrition.gr

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati