Πόσες θερμίδες περιέχουν κατά μέσο όρο οι ξηροί καρποί;

Πόσες θερμίδες περιέχουν κατά μέσο όρο οι ξηροί καρποί;

Στη σημερινή εποχή έχουν αλλάξει πάρα πολλά όσον αφορά στη διατροφή και τα προϊόντα που κυκλοφορούν. Τα σημεία που πωλούν ξηρούς καρπούς έχουν πλέον άπειρες επιλογές προς κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ξηροί καρποί θεωρούνται ως μία πολύ καλή επιλογή για ένα νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό σνακ και αυτό ειδικά σε περιόδους που μπορεί εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή.


Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και διαφόρων άλλων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι είναι επίσης πλούσιοι σε θερμίδες. Η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε θερμίδες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ξηρού καρπού. Ακολουθεί μια ανάλυση της μέσης περιεκτικότητας σε θερμίδες ανά μερίδα (28 γραμμάρια) ορισμένων κοινών ξηρών καρπών:


Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλον ξηρό καρπό ενώ παράλληλα εφοδιάζουν τον οργανισμό με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μάλιστα, η ποσότητα νατρίου που περιέχουν είναι μόνο 1 mg, το οποίο συμβάλλει ιδιαίτερα στη λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 10 αμύγδαλα ισοδυναμούν με 150 θερμίδες ενώ τα καβουρδισμένα ή αλατισμένα έχουν περίπου 157 θερμίδες.


Καρύδια

Τα καρύδια μειώνουν σημαντικά την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα, έχουν αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτιώνουν τη μνήμη. Μια μερίδα από καρύδια ισοδυναμεί περίπου με επτά ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με μελέτες, περιέχουν περίπου 193 θερμίδες.


Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ευρέως γνωστά για τις πανίσχυρες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Βέβαια είναι επίσης πολύτιμα επειδή μειώνουν δραστικά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τα αλατισμένα φιστίκια μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωστόσο, μία μερίδα από ωμά, ανάλατα φιστίκια, περίπου 28 γραμμάρια, περιέχουν συνολικά 156 θερμίδες.


Αν θέλετε να δείτε πόσες θερμίδες περιέχουν και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, μπορείτε να δείτε παρακάτω κάποια στοιχεία επιγραμματικά:


  • Καρποί Βραζιλίας: 184 θερμίδες
  • Κάσιους: 157 θερμίδες
  • Φουντούκια: 176 θερμίδες
  • Καρποί Μακαντάμια: 204 θερμίδες
  • Πεκάν: 193 θερμίδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θερμίδες βασίζονται σε απλούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί ψημένοι σε λάδι ή επικαλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες.


Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την απώλεια βάρους και τη συνολική σας υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα χορταστικοί και μπορούν να σας κρατήσουν πλήρεις με μικρότερες μερίδες. Επομένως, καλό είναι οι ξηροί καρποί να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, για να απολαμβάνετε τα διατροφικά τους οφέλη που τα καθιστούν μία υγιεινή επιλογή για σνακ.


Παχαίνουν οι ξηροί καρποί;


Μπορεί οι ξηροί καρποί να περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δε θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Καλό θα ήταν ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο σύμφωνα με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχουν οι αγαπημένοι σας ξηροί καρποί, σε κάθε τους μορφή.


Στη Nutriscious δε χρειάζεται να μετράτε θερμίδες! Μέσα από τις έξυπνες συσκευασίες εβδομαδιαίας κατανάλωσης θα γευτείτε τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς με μέτρο!


Πηγή: ladylike.gr, atcare.gr, healthview.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν