Αμύγδαλα: Αυτά είναι τα 6 πιο σημαντικά οφέλη τους για την υγεία

Αμύγδαλα: Αυτά είναι τα 6 πιο σημαντικά οφέλη τους για την υγεία

Μια ιδιαίτερα νόστιμη και υγιεινή επιλογή που δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή είναι οι ξηροί καρποί. Ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ που μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας και ακόμα και τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε καθημερινά τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν ώστε να επωφελούμαστε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα αμύγδαλα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών με τα περισσότερα οφέλη. Αυτό έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με την κατανάλωσή τους καθώς θεωρούνται ως ένας από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από όλους τους υπόλοιπους. Ποια είναι, όμως, τα πιο σημαντικά οφέλη τους και πώς μπορούν αυτά να συμβάλλουν σε μια καλύτερη συνολικά υγεία;

  1. Προσφέρουν μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών

Τα αμύγδαλα έχουν μια πυκνή θρεπτική αξία που ωφελεί τόσο εσάς όσο και το σώμα σας. Μια τροφή που είναι γεμάτη από θρεπτικά συστατικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά, υδατάνθρακες αλλά και πολλές βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας. Παρακάτω, θα βρείτε τη θρεπτική αξία κατά προσέγγιση από μία χούφτα από αμύγδαλα, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια.

  • Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 14 γραμμάρια (9 εκ των οποίων είναι μονοακόρεστα)
  • Βιταμίνη Ε: 37% της RDI (Recommended Dietary Intake)
  • Μαγγάνιο: 32% της RDI (Recommended Dietary Intake)
  • Μαγνήσιο: 20% της RDI (Recommended Dietary Intake)
  • Αρκετή ποσότητα χαλκού, βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) και φωσφόρου
  1. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και βοηθούν ιδιαίτερα τον οργανισμό σας. Το λεγόμενο οξειδωτικό στρες αποτελεί στην ουσία μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και την ικανότητα του σώματος να αντισταθμίζει τις βλαβερές επιπτώσεις τους. Τα αντιοξειδωτικά αυτά που βρίσκονται στα αμύγδαλα είναι και αυτά που είναι υπεύθυνα για προστατευτική επίδραση.

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι μια σειρά λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά τείνουν να συσσωρεύονται στις κυτταρικές μεμβράνες του σώματός σας, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι ξηροί καρποί είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε στον κόσμο, με μόλις 30 γραμμάρια από αυτούς να περιέχουν το 37% της RDI. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αμύγδαλα να έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε με τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και άλλων ανίατων ασθενειών.

  1. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης

Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών LDL στο αίμα σας -γνωστά και ως "κακή" χοληστερόλη- είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της LDL. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μειώνουν αποτελεσματικά την "κακή" LDL ενώ διατηρούν παράλληλα την "καλή" HDL σε υγιή επίπεδα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα μπορούν να προστατεύσουν την LDL από την οξείδωση, η οποία αποτελεί κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων.

  1. Είναι αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θερμίδες και παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αποτελούν σίγουρα μια τροφή φιλική ως προς την απώλεια του βάρους. Αν και περιλαμβάνουν λιπαρά στοιχεία, αυτά είναι ως επί το πλείστον υγιεινά που δεν βλάπτουν καθόλου την υγεία σας. Εκτός από αυτό, όμως, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια αποτελεσματική δίαιτα απώλειας βάρους λόγω των σημαντικών χορταστικών τους ιδιοτήτων.

  1. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 σωματικές διεργασίες, ενώ ένα από αυτά είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τα αμύγδαλα είναι όσο πιο κοντά στο τέλειο μπορεί να είναι ένα θρεπτικό σνακ. Επισκεφτείτε τώρα τη σελίδα της Nutriscious και ανακαλύψτε τα πιο πεντανόστιμα, λαχταριστά και τραγανά αμύγδαλα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Πηγή: healthline.com, webmd.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν