Είναι οι ξηροί καρποί απαραίτητοι σε κάθε διατροφή;

Είναι οι ξηροί καρποί απαραίτητοι σε κάθε διατροφή;

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και την πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας. Τα θρεπτικά συστατικά εκτός ότι είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας, είναι επίσης και αυτό που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει σωστά. Αυτό θα το πετύχετε με μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.ά.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά αλλά και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα. Κάτι που καθίσταται αναγκαίο σε μια διατροφή. Κι επειδή περιέχουν υγιεινά λιπαρά και ειδικότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν ένα υπέροχο σνακ, γευστικό, υγιεινό και εύκολο στην αποθήκευση και στη συσκευασία για κάθε στιγμή, ακόμα και όταν βρίσκεστε εν κινήσει.

Κάθε διατροφή είναι διαφορετική και περιλαμβάνει εξατομικευμένα προγράμματα, που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι σε κάθε διατροφή και αν μπορούν με τη σειρά τους να προσφέρουν κάτι σε αυτήν για να βελτιώσουν τη ζωή και την υγεία σας.

Οι ξηροί καρποί και τα οφέλη τους για την υγεία

 

1. Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση στο σώμα – το κάνουν βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Μια μελέτη που εξέτασε την προστατευτική δράση των καρυδιών και των αμυγδάλων έδειξε ότι η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα που με τη σειρά της βοήθησε στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

2. Προστατεύουν την υγεία του εντέρου

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί, επίσης, να προστατεύσει και να ρυθμίσει την πεπτική σας λειτουργία.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες στους ξηρούς καρπούς βοηθούν να διατηρείτε το έντερό σας υγιές, ωφελώντας τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν εκεί. Συγκεκριμένα, τροφοδοτούν τα βακτήρια, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να αυξηθούν σε αριθμό. Με τη σειρά τους ορισμένα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία παρέχουν πολυάριθμα οφέλη τόσο για το έντερο όσο και για την συνολική υγεία σας.

3. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να απορροφήσουν περίπου το 5-15% των θερμίδων των ξηρών καρπών. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα που αποδεικνύει γιατί η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας, όπως μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, σχετίζεται αντιστρόφως με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Αυτό καταδεικνύεται από έρευνα που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, σε αυτήν την περίπτωση 55 γραμμάρια αμυγδάλων, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής είχε περιορισμένο κίνδυνο αύξησης βάρους. Μια άλλη μελέτη κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα, όταν καταναλώνονται ως σνακ, βοηθούν στη μείωση της πείνας.

4. Προστατεύουν την καρδιά

Η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωσή τους βοηθά στη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου των αρτηριών, εξισορροπώντας τη χοληστερόλη και μειώνοντας τη συσσώρευση πλακών, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

Οι λόγοι για τους οποίους προστατεύουν την καρδιά είναι πολλοί και περιλαμβάνουν το ωφέλιμο προφίλ λίπους τους που είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, την ύπαρξη φυτοστερολών καθώς και τη συμβολή πρωτεϊνών, που βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και στη χαμηλή πίεση του αίματος.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω στοιχεία οι ξηροί καρποί καθίστανται απαραίτητοι σε κάθε διατροφή καθώς είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε ακόμα και στις πιο απαιτητικές διατροφές όπως αυτή των vegan.

Κάντε μια επίσκεψη στη σελίδα της Nutriscious για να μάθετε πολλά περισσότερα και να ανακαλύψετε μερικούς από τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς της αγοράς.

Πηγή: bbcgoodfood.com, healthline.com, mynetdiary.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν