Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, κάνουν τον γιατρό πέρα

Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, κάνουν τον γιατρό πέρα

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Metro: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας αμύγδαλα καθημερινά μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία του εντέρου.

Η μελέτη του King's College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη ενός υγιούς εντέρου είναι ζωτικής σημασίας και έχει συνδεθεί με μειωμένο άγχος και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και φλεγμονής. Γι' αυτό είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως το αβοκάντο, και υγιεινών επίσης τροφών όπως το γιαούρτι και οι φυτικές ίνες από φρούτα, ξηρούς καρπούς.

Και τώρα, τα αμύγδαλα μπορούν να προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο που προάγει την υγεία του εντέρου, καθώς η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων κάθε μέρα ενισχύει τις φυσικές λειτουργίες του εντέρου καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν λίπη, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, αυξάνουν την παραγωγή βουτυρικού οξέος, ενός λιπαρού οξέος που προάγει την υγεία του εντέρου. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τον χρόνο εντερικής διέλευσης, δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η τροφή για να «ταξιδέψει» στο έντερο, διατηρώντας την υγεία του παχέος εντέρου και λειτουργώντας ως πηγή καυσίμων για τα κύτταρά του. Τέλος, μια χούφτα από αμύγδαλα ρυθμίζει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο και συμβάλλει στην υποστήριξη ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση αμυγδάλων;

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του σώματος και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών. Είναι επίσης ευεργετικές για την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, επειδή βοηθούν στο να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland συνίσταται να διαθέτετε έως και το 35% των ημερήσιων θερμίδων σας σε φυτικές πρωτεΐνες, αναφέροντας κυρίως τα αμύγδαλα ως καλές πηγές.

  • Υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά για αύξηση της "καλής" χοληστερόλης

Ενώ είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που προάγουν την υγεία, τα αμύγδαλα είναι κυρίως γνωστά ως πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ένας τύπος υγιεινών λιπαρών που βρίσκονται συνήθως στους ξηρούς καρπούς ενώ είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της λειτουργίας των κυττάρων και των επιπέδων ενέργειας.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε

Αν υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό που πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο, αυτό είναι η βιταμίνη Ε. Και τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης. Η τακτική κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι αυξάνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο σώμα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα ανοσίας και μειωμένων επιπέδων φλεγμονής. Τα αμύγδαλα συνίσταται ως βιοδιαθέσιμη μορφή βιταμίνης Ε που χρησιμοποιείται εύκολα από τον οργανισμό.

  • Μείωση των επιπέδων "κακής" χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης λόγω του ότι περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ελέγχουν τη μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, τα αμύγδαλα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL ή αλλιώς της "καλής" χοληστερόλης. Επομένως, αν θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, η λύση είναι να τσιμπολογάτε μια χούφτα από αμύγδαλα σε καθημερινή βάση.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης και της φλεγμονής, τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση καθώς αποτελούν σημαντική πηγή μαγνησίου. Η ανεπάρκεια αυτού του συστατικού μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση, οπότε η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμισή της.

  • Προάγουν ένα υγιές έντερο

Γεμάτα φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι επίσης μια καλή πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βοηθούν στην τροφοδοσία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τη διαχείριση του βάρους, ενώ τα πρεβιοτικά και προβιοτικά βοηθούν την ισορροπία των ωφέλιμων μικροοργανισμών να ευδοκιμήσει. Τα αμύγδαλα είναι μια φυσική τροφική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των προβιοτικών στο έντερό μας.

Με βάση όλα τα παραπάνω οφέλη, μια χούφτα από αμύγδαλα κάνουν σίγουρα τον γιατρό πέρα, αλλά όχι εμάς. Για αυτό επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious και ανακαλύψτε μερικά από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά αμύγδαλα και προσθέστε τα στην καθημερινή σας διατροφή.

Πηγή: proionta-tis-fisis.com, vita.gr, wegotnuts.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν