Ξηροί καρποί: Το superfood των ερωτευμένων με τα πολλαπλά οφέλη

Ξηροί καρποί: Το superfood των ερωτευμένων με τα πολλαπλά οφέλη

Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας, ωστόσο συχνά ξεχνάμε πόσο πολύτιμοι και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά είναι πραγματικά. Είναι ένα μοναδικό superfood που αγαπάνε ακόμα και οι πιο απαιτητικοί καθώς περιλαμβάνει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν με κάθε τρόπο στη βελτίωση της υγείας μας. Αν και δεν περιέχουν σοκολάτα, οι ξηροί καρποί αποτελούν αγαπημένο σνακ και των ερωτευμένων.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αθλητές, οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και στους ερωτευμένους. Κι αυτό διότι είναι ένα γρήγορο και εύκολο σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα και να σας χορτάσει αγάπη, γεύση, νοστιμιά. Ωστόσο, εκτός από την τραγανή του γεύση μπορεί επίσης να σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε έτσι ώστε να είστε υγιείς και αγαπημένοι.

Οι ξηροί καρποί φημίζονται για την εξαιρετική τους γεύση και την ευκολία τους, αλλά δεν είναι μόνο η γεύση που τους κάνει δημοφιλείς. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και πολύ καιρό αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία όταν αποτελούν μέρος μιας διατροφής.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρουν οι ξηροί καρποί;

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, που περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να είναι υγιής. Είναι μία από τις βασικότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ALA, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη μείωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Η απώλεια βάρους

Οι ξηροί καρποί αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από λιπαρά, γεγονός που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ακόρεστα, που σημαίνει ότι σας αφήνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά το φαγητό, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες έχουν μάλιστα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάρουν βάρος από εκείνους που τους καταναλώνουν πιο σπάνια.

Ο έλεγχος του διαβήτη

Πολλοί επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ βρήκαν εντυπωσιακούς λόγους για να συστήσουν την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ως τρόπο διαχείρισης του διαβήτη. Σύμφωνα με μία έρευνα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα μείωσαν σταδικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 17%.

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωσή τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα συσχετίζεται με λιγότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η βελτίωση της χοληστερόλης

Οι ξηροί καρποί παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών -τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα- και της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό. Η βελτίωση της χοληστερόλης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακής νόσου.

Πώς να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ειδικά στη μέση του απογεύματος, όταν τα επίπεδα ενέργειας των περισσότερων ανθρώπων τείνουν να μειώνονται. Αν σκέφτεστε να εντάξετε περισσότερους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε:

  • Μιξ ξηρών καρπών σε σαλάτα
  • Καρύδια σε τηγανητά λαχανικά
  • Κέικ με μπανάνα και ξηρούς καρπούς
  • Μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς
  • Ψιλοκομμένα καρύδια σε γιαούρτι ή healthy bowl
  • Αμύγδαλα σε ρόφημα πρωτεΐνης με μπανάνα και γάλα
  • Ψιλοκομμένα αμύγδαλα με φέτα και ελιές σε σαλάτα μεσογειακού τύπου
  • Καρύδια με βότανα σε πάστα για να γαρνίρετε το κοτόπουλο στη σχάρα

Χρειάζεστε κάτι υγιεινό και θρεπτικό για να το απολαύσετε μαζί με το ταίρι σας; Επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious και γνωρίστε τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς με τα πολλαπλά οφέλη!

Πηγή: webmd.com, onmed.gr, functionalmedsystem.com

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published