Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ξηρούς καρπούς και την παιδική διατροφή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ξηρούς καρπούς και την παιδική διατροφή

Οι ξηροί καρποί είναι οι φυσικοί δυναμίτες των θρεπτικών συστατικών που βοηθούν τα παιδιά να μεγαλώνουν, να αναπτύσσονται και να μαθαίνουν ποιες υγιεινές τροφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατροφή τους. Άλλωστε, η παιδική διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο καθώς είναι η ηλικία που ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την περισσότερη ανάγκη σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στοιχεία. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πως όλα τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, αναπτύσσουν και τις διατροφικές τους συνήθειες, κάτι το οποίο ενδεχομένως μπορεί να τους συνοδεύει και στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι ακόμα και σε μία παιδική διατροφή. Είναι τόσο πλούσιοι σε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά άλλα ακόμα που δε μπορεί να μην αποτελούν μέρος της. Εξάλλου, είναι μια εκπληκτικά υγιεινή επιλογή που απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία και αν αποθηκευτεί με το σωστό τρόπο και στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα στο ντουλάπι.

Ο σημαντικός ρόλος των ξηρών καρπών στην παιδική διατροφή

Όταν μιλάμε για τη διατροφή ενός παιδιού, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι ένα ζήτημα αρκετά σημαντικό. Είναι εύκολο να πούμε ότι πρέπει να φτιάχνουμε υγιεινό φαγητό για τα παιδιά, αλλά στη πράξη είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουμε. Μία από τις πιο εύκολες και ταυτόχρονα υγιεινές πηγές διατροφής που μπορούν να παρέχουν «καλά» για την υγεία λιπαρά και πρωτεΐνες μαζί με μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι ξηροί καρποί. Ο ρόλος τους στη παιδική διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μαζί με την υγεία της καρδιάς, επομένως μπορούν κυριολεκτικά να προστεθούν σε οποιοδήποτε φαγητό για να ενισχύσουν αποτελεσματικά το δείκτη υγείας.

Πότε να προσφέρετε ξηρούς καρπούς στα παιδιά σας;

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά υγιεινοί, αρκεί να λαμβάνονται με μέτρο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει οι ποσότητες που προσφέρεται στα παιδιά σας να είναι σύμφωνες με την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης. Η κατάλληλη ηλικία για να το κάνετε αυτό είναι με το πέρασμα των 6 μηνών, στο στάδιο εκείνο όπου τα μωρά αρχίζουν και ενσωματώνουν κι άλλες τροφές και αναπτύσσονται γρηγορότερα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι πολτοποιείτε καλά τους ξηρούς καρπούς και δεν τους προσφέρετε ολόκληρους ή σε μικρά κομματάκια καθώς είναι αρκετά επικύνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό.

Ποιοι ξηροί καρποί είναι κατάλληλοι για τα παιδιά;

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ξηρών καρπών που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και μπορούν να δοθούν στα παιδιά με τους πιο γνωστούς να είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια και τα κάσιους. Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί είναι αρκετά υγιεινοί και μπορούν να παρέχουν πολλά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά σε ένα αναπτυσσόμενο παιδί. Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει κάθε ξηρός καρπός ξεχωριστά:

Αμύγδαλα:

Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο και αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές πηγές λίπους.

Φιστίκια:

Τα φιστίκια λέγεται ότι είναι πλούσια σε υγιεινά λίπη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μαζί με μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Καρύδια:

Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Επίσης, αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Κάσιους:

Τα κάσιους είναι γεμάτα με μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και φώσφορο ενώ κάνουν πολύ καλό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μόνο στη Nutriscious θα δοκιμάσετε τους πιο νόστιμους και υγιεινούς ξηρούς καρπούς που θα κάνουν τα παιδιά σας να ξετρελαθούν από αυτή τη φανταστική και τραγανή τους γεύση!

Πηγή: nutritionaustralia.org, food.ndtv.com, vita.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published