Τι θα κερδίσετε εάν βάλετε τα καρύδια στη διατροφή σας;

Τι θα κερδίσετε εάν βάλετε τα καρύδια στη διατροφή σας;

Μπορεί να σκέφτεστε τα καρύδια ως συστατικό επιδορπίων σε μπισκότα, muffins, brownies και μπακλαβά. Αλλά τα καρύδια είναι επίσης ιδανικά για σνακ ή ως γαρνιτούρα σε σαλάτες, όσπρια και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χούμους. Εκτός από την τραγανή υφή τους, τα καρύδια παρέχουν μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός καθώς επίσης και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.

Η τακτική κατανάλωση των καρυδιών σε μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, εξαιτίας των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Ειδικότερα, παρέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα - και αυτό είναι μόνο η αρχή του τρόπου με τον οποίο μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία σας. Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στη διατροφή σας;

  1. Αντιοξειδωτικά στοιχεία

Τα καρύδια έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιονδήποτε άλλο κοινό ξηρό καρπό. Η πηγή τους προέρχεται από τη βιταμίνη Ε, τη μελατονίνη και τις φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές στη φλούδα των καρυδιών.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα της οξειδωμένης "κακής" LDL χοληστερόλης μετά το φαγητό, ενώ ένα απλό γεύμα με επεξεργασμένα λιπαρά δεν το κάνει.

  1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή της φυτικής μορφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, παρέχοντας 2,5 γραμμάρια ανά μερίδα (28 γραμμάρια). Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι στην ουσία ένα απαραίτητο λίπος, που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA) και πρέπει να υπάρχει σε κάθε διατροφή. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

  1. Μείωση φλεγμονής & οξειδωτικού στρες

Αρκετές φυτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά στα καρύδια μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία αποτελεί βασική αιτία για πολλές χρόνιες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες, τα ωμέγα-3 λιπαρά ALA, το μαγνήσιο και το αμινοξύ αργινίνη συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες αλλά και της φλεγμονής.

  1. Υγιές έντερο

Η κατανάλωση καρυδιών δεν τρέφει μόνο εσάς αλλά και τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Αυτό προάγει την υγεία του εντέρου σας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα καρύδια μπορεί να είναι ένας τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του μικροβιόκοσμου και του εντέρου σας.

  1. Έλεγχος βάρους

Τα καρύδια είναι πυκνά σε θερμίδες, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η ενέργεια που απορροφάται από αυτά είναι 21% χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν με βάση τα θρεπτικά συστατικά τους. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους και ακόμη στον έλεγχο της όρεξης και της πείνας, στοχεύοντας έτσι στη διαχείριση και στον έλεγχο του βάρους.

  1. Διαχείριση διαβήτη τύπου 2

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο υψηλού σακχάρου στο αίμα αλλά και τον διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση καρυδιών σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αφού αυτοί οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους σας.

  1. Μείωση αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα καρύδια παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία.

  1. Υποστήριξη γνωστικής λειτουργίας

Μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι το κέλυφος ενός καρυδιού μοιάζει με έναν μικροσκοπικό εγκέφαλο, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο ξηρός καρπός μπορεί πράγματι να κάνει καλό στο μυαλό σας. Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλαβερές φλεγμονές και να υποστηρίξουν την καλή γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious για να δοκιμάσετε τα πιο θρεπτικά καρύδια και συμπεριλάβετέ τα σήμερα κιόλας στην καθημερινή σας διατροφή σε αμέτρητα πιάτα.

Πηγή: iatropedia.gr, onmed.gr, mednutrition.gr

Write a comment

Please note, comments must be approved before they are published