Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα.
Μόλις βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου περιμετρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και πάλι καθαρίζουμε τα τοιχώματα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, την κουβερτούρα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά μας στον κάδο του μίξερ, που έχουμε αφήσει στην άκρη, και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε την φόρμα για να απλώσει καλά και να κάτσει το μείγμα μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε την καρυδόπιτα σε διάφορα σημεία.
Έτσι όπως είναι καυτή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Για το γλάσο
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1,5 λεπτό.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το στήσιμο
Τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μία σχάρα ή σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Στη συνέχεια περιχύνουμε από πάνω με το γλάσο έτσι ώστε να αγκαλιάσει την καρυδόπιτά μας.
Διακοσμούμε με καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.