Φιστίκια: Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος;

Φιστίκια: Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος;

Πολλές μελέτες παγκοσμίως έχουν αναδείξει τα φιστίκια ως μια υγιεινή επιλογή και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φιστίκια, ακόμα κι αν είναι νέοι και υγιείς. Και ο λόγος; Τα φιστίκια είναι ευεργετικά για την αγγειακή και καρδιακή λειτουργία σε νεαρά και υγιή άτομα.

Τα φιστίκια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς στον κόσμο, με στατιστικά στοιχεία να φανερώνουν μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και λιπαρά οξέα, καθιστούν ένα από τα πιο βολικά, προσιτά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ που μπορεί να υποστηρίξουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να θέσουν στόχους για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης αλλά και γενικότερα της λειτουργίας του οργανισμού σας.

Οι περισσότερες διατροφικές μελέτες επικεντρώνονται στην ανάλυση των σημαντικών διαφορών ανάμεσα σε άτομα υψηλού κινδύνου που πάσχουν από μία ασθένεια, ειδικά σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, αυτή η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο προφίλ του πληθυσμού όπου είναι ευκολότερο να παρατηρηθούν πιθανές ευεργετικές επιδράσεις αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες ή εισάγοντας μία υγιεινή τροφή στη διατροφή τους.

Λίγα λόγια για τη μελέτη της Ισπανίας αναφορικά με τα φιστίκια

Η μελέτη που όπως προαναφέραμε διεξήχθη στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αποτελεί την πρώτη διατροφική παρέμβαση που επιβεβαιώνει ότι οι αγγειακοί δείκτες παρουσιάζουν βελτιωμένα αντιθρομβωτικά δηλαδή σημαντική μείωση των θρόμβων του αίματος και αγγειοδιασταλτικά δηλαδή διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία που αφορούν σε υγιείς νέους μετά από τακτική κατανάλωση φιστικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, η έρευνα συμπεριέλαβε 63 υγιείς, νεαρούς ανθρώπους από 18 έως 33 ετών όπου έπρεπε να προσθέσουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο περίπου μία μερίδα ή 28 γραμμάρια από φιστίκια για ένα διάστημα έξι μηνών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που αξίζει να γνωρίζει κανείς

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι υπήρχε σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε όσους νέους είχαν καταναλώσει μια μερίδα ή περίπου 28 γραμμάρια από φιστίκια. Επιπλέον, παρουσιάστηκε βελτίωση σε πολλά επίπεδα που θεωρούνται ως δείκτες αγγειακής υγείας. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες αυξήθηκαν μετά από την κατανάλωση των φιστικιών.

Επιπρόσθετα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και ιδιαίτερα των φιστικιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, κυρίως λόγω της προστατευτικής δράσης των πολυφαινολών που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Επομένως, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι τα φιστίκια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι μερικά από τα αποτελέσματα που ενισχύουν περαιτέρω την επιστημονική βιβλιογραφία και συμβάλλουν στην πληροφόρηση αλλά και κατανόηση της προστατευτικής επίδρασης των πολυφαινολών που βρίσκονται στα φιστίκια και ρυθμίζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε ενήλικες, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία.

Πώς μπορούν να προσφέρουν τα φιστίκια στην κυκλοφορία του αίματος

Ένα υγιές σώμα φαντάζει λιγότερο κουρασμένο και λιγότερο ευάλωτο σε τραυματισμούς και ασθένειες. Το να έχετε υγιές αίμα είναι το ιδανικό σε αυτή την περίπτωση. Καθώς τα φιστίκια αποτελούν τη σημαντικότερη φυσική πηγή βιταμίνης Β6, βοηθούν το σώμα σας να παράγει αιμοσφαιρίνη, ένα πολύ βασικό συστατικό στοιχείο που εμπεριέχεται στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος ενώ παράλληλα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αναιμία.

Στη Nutriscious μπορείτε να απολαύσετε ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα φιστίκια σε πολλές υγιεινές, θρεπτικές και πεντανόστιμες παραλλαγές, με μία μόνο αναζήτηση στη σελίδα μας.

Πηγή: proionta-tis-fisis.com, huffingtonpost.gr

Lascia un commento

Si prega di notare che i commenti sono soggetti ad approvazione prima di essere pubblicati