5 λόγοι για να καταναλώνετε περισσότερους ξηρούς καρπούς

5 λόγοι για να καταναλώνετε περισσότερους ξηρούς καρπούς

Αν υπάρχει ένα σνακ που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας, αυτό είναι οι ξηροί καρποί. Μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων υγιεινών φυτικών ενώσεων. Μια πραγματικά διατροφική υπερδύναμη που θα πρέπει να καταναλώνεται συχνά και σε τακτική βάση όπως επίσης και να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε είδους διατροφή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς είτε αυτοί είναι αλμυροί, ανάλατοι, ωμοί ή ψημένοι, με λεμόνι και αλάτι ή άλλα συστατικά. Σκεφτείτε πως μπορείτε κάλλιστα να τους απολαύσετε, φτιάχνοντας βούτυρο ξηρών καρπών ή προσθέτοντάς τους ψιλοκομμένους και πασπαλισμένους στο φαγητό σας. Βέβαια, το πιο σημαντικό από όλα γι’ αυτούς είναι ότι είναι υγιεινοί και γι’ αυτό θα πρέπει να τους καταναλώνετε περισσότερο.

Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση των ξηρών καρπών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο έτσι ώστε να απολαμβάνετε στο έπακρο εσείς και οι αγαπημένοι σας όλα τα οφέλη τους για την υγεία.

Όταν το καταφέρετε αυτό θα δείτε ότι θα νιώθετε χορτάτοι, γεμάτοι ενέργεια και όρεξη να συνεχίσετε τη μέρα σας, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται το βάρος σας. Αυτό συμβαίνει λόγω της πληρότητας που σας προσφέρουν οι ξηροί καρποί, απασχολώντας σας για πολλές ώρες.

Ποιοι είναι οι 5 καλύτεροι λόγοι για να καταναλώνετε περισσότερους ξηρούς καρπούς;

  1. Προστατεύουν την καρδιά 

Η προσθήκη των ξηρών καρπών στη διατροφή μας έχει συσχετιστεί με τη βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, καθώς συμβάλλει στον έλεγχο πολλών παραγόντων καρδιαγγειακής φύσεως. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών, εξισορροπεί τη χοληστερόλη και μειώνει τη συσσώρευση εναποθέσεων λίπους, ενώ παράλληλα μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων του αίματος.

  1. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά ωστόσο αν τους προσθέσετε με μέτρο στη διατροφή σας δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάρετε κιλά. Στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση της πρόσληψης ξηρών καρπών ημερησίως σχετίζεται με χαμηλότερη αύξηση βάρους και μειωμένες πιθανότητες να γίνετε παχύσαρκοι με την πάροδο του χρόνου. 

  1. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά για την υγεία. Η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου ενώ παράλληλα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των ειδών βακτηρίων που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών, ρυθμίζοντας έτσι και βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του εντέρου. Η προσθήκη μιας μόνο μερίδας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

  1. Μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Όπως είναι γνωστό οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα ενισχύουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με μελέτες, η δύναμη των ξηρών καρπών στη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

  1. Συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνες, οι ξηροί καρποί ορίζονται ως μία από τις καλύτερες τροφές για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, την αρτηριακή πίεση και άλλους δείκτες υγείας σε άτομα με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.

Επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious και ανακαλύψτε τους πιο νόστιμους, τραγανούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και επωφεληθείτε από τα πολλαπλά οφέλη τους. Εντάξτε τους στην καθημερινότητά σας εύκολα και γρήγορα μέσα από τις «έξυπνες» συσκευασίες μας.

Πηγή: Sharecare.com, mednutrition.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν