Σε τι διαφέρουν τα καρύδια από τα αμύγδαλα;

Σε τι διαφέρουν τα καρύδια από τα αμύγδαλα;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς μία μόνο μικρή ποσότητα μπορεί να παρέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η καθημερινή κατανάλωση αυτών σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει στην υγεία σας πολλά περισσότερα πέρα από την εξαιρετική γεύση και την τραγανή υφή τους και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό σας. Υπάρχει, όμως, κάποια διαφορά ανάμεσα στα καρύδια και τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια έχουν αρκετές ομοιότητες που συχνά οδηγούν τον καταναλωτή σε μια δύσκολη θέση που θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο. Εξάλλου, και τα δύο είναι ξηροί καρποί, και τα δύο έχουν αυτή την τραγανή υφή που τα κάνει τόσο καλό σνακ, και τα δύο έχουν καταπληκτική γεύση τόσο ωμά όσο κι όταν προστίθενται σε σαλάτες ή ψήνονται και πασπαλίζονται πάνω σε οποιοδήποτε πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ξηρών καρπών - κυρίως προς το διατροφικό τους προφίλ.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Τα καρύδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά στοιχεία στον οργανισμό σας κι αν και είναι ένα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτός ο τύπος λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη και λειτουργεί θετικά για την υγεία της καρδιάς, οπότε τα καρύδια αποτελούν ένα σνακ ιδανικό γι΄αυτό, αρκεί να καταναλώνετε φυσικά με μέτρο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όσον αφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά, τα καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελούν σημαντική πηγή υγιεινών ω-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Επιπλέον, αποτελούν αφενός καλή πηγή πολλών μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο και αφετέρου πολλών βιταμινών όπως βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε και άλλες πολλές ακόμα.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης ένα θρεπτικό σνακ πλούσιο σε θερμίδες που είναι ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Όπως ακριβώς και τα καρύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά ενώ είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και έτσι δεν εμφανίζουν χοληστερίνη. Γι΄αυτό άλλωστε είναι ένας πολύτιμος ξηρός καρπός για την υγεία.

Και σε αυτή την περίπτωση τα μακροθρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων ποικίλουν. Για παράδειγμα, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών ενώ είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Επιπλέον, περιλαμβάνουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου που βοηθούν με τη σειρά τους στη βελτίωση της υγείας.

Ποια είναι η διαφορά τους;

Τα αμύγδαλα έχουν μια ελαφριά γεύση, ενώ τα καρύδια έχουν μια πιο έντονη, βουτυράτη, οπότε η γεύση αυτών των δύο ξηρών καρπών είναι κάπως διαφορετική. Ωστόσο, και τα δύο είναι πεντανόστιμα, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με κανένα από αυτά. Η γεύση αυτών των ξηρών καρπών είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε μεταξύ των δύο. Τα καρύδια είναι τραγανά όταν είναι φρέσκα και μαλακά όταν είναι ψημένα ή αλατισμένα ενώ τα αμύγδαλα, από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου τραγανά αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα τα καταναλώσετε.

Ακόμη, η υφή αυτών των ξηρών καρπών είναι επίσης διαφορετική. Τα καρύδια είναι πιο μαλακά και πιο απαλά από τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν πιο πυκνή και τραγανή υφή. Αυτό σημαίνει ότι τα καρύδια μπορούν να αναμειχθούν πιο εύκολα από τα αμύγδαλα, να αλεθούν ευκολότερα σε αλεύρι και να είναι καλύτερα γενικότερα για ψήσιμο. Αντίθετα, τα αμύγδαλα αποτελούν ένα από τα καλύτερα σνακ για αλμυρές συνταγές, καθώς είναι λίγο πιο σκληρά.

Εδώ στη Nutriscious σας λύνουμε κάθε απορία σχετικά με τα καρύδια και τα αμύγδαλα και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικά νόστιμους και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς, μπαίνοντας απλά στη σελίδα μας.

Πηγή: olivemagazine.gr, onmed.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν