Ξηροί καρποί: Η ασπίδα της υγείας μας

Ξηροί καρποί: Η ασπίδα της υγείας μας

Τα χρόνια μπορεί να περνούν ωστόσο οι μελέτες πάνω στους ξηρούς καρπούς όλο και πληθαίνουν, αποδεικνύοντάς μας πόσο μεγάλο διατροφικό όφελος έχουν και πόσο σημαντικοί είναι για την υγεία μας. Κάθε είδος ξηρού καρπού ξεχωριστά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας και μια άλλη ιδιότητα ή συστατικό, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί και ως ασπίδα κατά πολλών ασθενειών που μας βασανίζουν μέχρι και σήμερα.

Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία μας καθώς μέσω αυτών μπορούμε να λάβουμε τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τα θρεπτικά συστατικά τους αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά, αντιοξειδωτικά στοιχεία και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί κανείς να απολαμβάνει αυτά τα σνακ καθημερινά.

Ξηροί καρποί που κάνουν καλό στην υγεία μας

  • ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που σε συνδυασμό με το κάλιο, το μαγνήσιο, το σίδηρο, το ασβέστιο, το φώσφορο και την βιταμίνη Ε που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Για παράδειγμα, βελτιώνουν τα προβλήματα του νευρικού συστήματος, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πεπτική λειτουργία. Επιπλέον, ενισχύουν την καλή υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην αντιγήρανση των κυττάρων του δέρματος. Έτσι, αποτελούν το ιδανικό σνακ που μπορεί κανείς να καταναλώσει καθημερινά, διατηρώντας τον οργανισμό σε κορεσμό για αρκετή ώρα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάθε 30 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 160 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

  • πρωτεΐνες: 6 γρ.
  • λιπαρά: 14 γρ.
  • υδατάνθρακες: 6 γρ. 
  • ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στη προστασία της καρδιάς. Ακόμη, φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία της οστεοπόρωσης και της απασβέστωσης των οστών, αφού είναι μια τροφή με μεγάλη ποσότητα ασβεστίου. Τέλος, είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και β-σιτοστερόλη.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάθε 30 γραμμάρια φουντουκιών περιέχουν 178 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

πρωτεΐνες: 3 γρ.

λιπαρά: 17 γρ.

υδατάνθρακες: 5 γρ.

  • ΚΑΡΥΔΙΑ

Τα καρύδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, χαλκό, βιταμίνες Α, Ε, Κ και του συμπλέγματος Β. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που είναι σημαντικά για την υγεία μας. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα της αϋπνίας, χάρη στη μελατονίνη που περιέχουν.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάθε 30 γραμμάρια καρυδιών περιέχουν 183 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

πρωτεΐνες: 4 γρ.

λιπαρά: 18 γρ.

υδατάνθρακες: 4 γρ.

  • ΦΙΣΤΙΚΙΑ 

Τα φιστίκια περιέχουν ως επί το πλείστον πολλά αντιοξειδωτικά, σίδηρο, σελήνιο, νιασίνη και πρωτεΐνη και μάλιστα σε τέτοια αναλογία που δυο χούφτες με φιστίκια αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέατος. Με τόσα θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά με τα πιο σημαντικά να είναι ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ρυθμίζοντας το πεπτικό σύστημα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάθε 30 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν 160 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

πρωτεΐνες: 6 γρ.

λιπαρά: 13 γρ.

υδατάνθρακες: 8 γρ.

Στη Nutriscious μπορείτε να βρείτε και να γευτείτε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς μέσα από πολλές εκδοχές, διατηρώντας στο 100% τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Πηγή: onmed.gr, iatropedia.gr, organiclife.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν