Ξηροί καρποί: Η βάση της Μεσογειακής διατροφής

Ξηροί καρποί: Η βάση της Μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύγχρονο μοντέλο διατροφής που συναντάται πλέον σε όλο τον κόσμο. Αρχικά, εμφανίστηκε στην Κρήτη και διαμορφώθηκε με βάση τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών μακροζωίας του πληθυσμού του νησιού. Όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο “φαινόμενο της Κρήτης” και διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα που αφορούσε στον τρόπο διατροφής των κατοίκων. Αργότερα, η μελέτη αυτή ονομάστηκε “μελέτη των Επτά Χωρών” διότι εξέτασε μαζί με την Ελλάδα, τη διατροφή άλλων έξι Βαλκανικών χωρών.

Οι ξηροί καρποί είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής καθώς είναι απαραίτητοι καθημερινά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, κάστανα, φουντούκια κ.ά. είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές που προσφέρουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αντιοξειδωτικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Σήμερα θα λέγαμε ότι ακόμη και μια χούφτα με ξηρούς καρπούς, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος των μεσογειακών γαστρονομικών παραδόσεων, είναι επαρκής να προσδώσει βάθος στη γεύση αλλά και να προκαλέσει ταυτόχρονα το αίσθημα του κορεσμού. 

Η προσθήκη ξηρών καρπών σε πιάτα όπως τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τις σούπες, τις σάλτσες, τα λαχανικά, ακόμη και τα επιδόρπια είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά για τη διατροφή σας και το πιο σημαντικό, περισσότερη γεύση. Με οδηγό τη μεσογειακή διατροφή, όλοι μας μπορούμε να λάβουμε αυτά τα τόσο απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας. 

Άλλωστε, οι ξηροί καρποί ανέκαθεν αποτελούσαν τις πιο θρεπτικές επιλογές για καθημερινή κατανάλωση. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης, το ελαιόλαδο στα ωφέλιμα λιπαρά, τα γαλακτοκομικά στην περιεκτικότητα ασβεστίου και τα λαχανικά στις φυτικές ίνες.

Οι ξηροί καρποί δημιουργούν πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς εντάσσονται στην κατηγορία των “καλών” λιπαρών, αν και περιέχουν 50 έως 70% λίπος. Επομένως, δικαίως απολαμβάνουν μία θέση στη μεσογειακή διατροφική πυραμίδα και δύναται να καταναλωθούν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση, έχει αποδειχθεί σύμφωνα με μια Ολλανδική μελέτη πως βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κυριότερων αιτιών θανάτου που μαστίζουν στη χώρα όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 10 γραμμάρια ξηρών καρπών σε ημερήσια βάση, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου (περίπου στο 23%) σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου. Ειδικότερα άτομα με ασθένειες όπως:

  • Καρκίνο οποιασδήποτε μορφής είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα θανάτου
  • Καρδιακό νόσημα είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα θνησιμότητας
  • Νευρο-εκφυλιστικές είχαν 47% μικρότερη πιθανότητα θνησιμότητας
  • Διαβήτη είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου

Η έρευνα αφορά στην ποσότητα ξηρών καρπών των μόλις 10 γραμμαρίων, δηλαδή λιγότερο από 65 θερμίδες, ενώ η μερίδα των σνακ είναι αντίστοιχα στα 30 γραμμάρια. Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι με την καθημερινή κατανάλωση ορισμένων ξηρών καρπών θα έχουμε και απότομη αύξηση βάρους. Βέβαια, αν κάποιος δε φάει την ανάλογη ποσότητα και φάει 100 γραμμάρια αντί για 30 που είναι το ημερήσιο σνακ, σίγουρα θα δει διαφορά. 

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής στο οποίο αποφεύγονται τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επιδόρπια με πολλά λιπαρά και αντικαθίσταται από φυτικά τρόφιμα και φυσικές πηγές υγιεινών για την καρδιά λιπαρών. Όμως, περισσότερο από αυτό, η μεσογειακή διατροφή στοχεύει να περικλείσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η Nutriscious είναι η κατάλληλη εταιρεία που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τροφές σε πλούσια θρεπτικά στοιχεία μέσω των ξηρών καρπών. Ανακαλύψτε μοναδικά κομμάτια και γεύσεις που θα σας συνεπάρουν σε μια καθημερινή απόλαυση.  

Και να ξέρετε πως η καλή υγεία διατηρείται μέσω της σωστής διατροφής! 

Πηγές: 

healthia.gr 

Oldwayspt.org 

nutrimed.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν