Ξηροί καρποί και vegan διατροφή: Όσα πρέπει να ξέρετε

Ξηροί καρποί και vegan διατροφή: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι vegan και οι χορτοφαγικές διατροφές γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Ποιος είναι όμως ο ρόλος των ξηρών καρπών σε μια χορτοφαγική διατροφή; Μπορούν να αντικαταστήσουν οι ξηροί καρποί το κρέας;

Αν είστε ήδη vegan ή αν σκέφτεστε να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια ισορροπημένη vegan διατροφή, εμπλουτισμένη με τα οφέλη των ξηρών καρπών.

 Τι είναι η vegan διατροφή;

Η vegan διατροφή είναι μια αυστηρή μορφή χορτοφαγικής διατροφής. Οι vegan, σε αντίθεση με τους χορτοφάγους που απέχουν μόνο από το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, δεν τρώνε κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικά, τυριά, αυγά, μέλι κ.λπ. Tο vegan διαιτολόγιο αποτελείται αποκλειστικά από τα ‘’δώρα’’ της γης: Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια είναι οι βασικές vegan τροφές. Πρόκειται για μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικά προϊόντα, εκφράζοντας έναν νέο, ευσυνείδητο τρόπο ζωής.

 Οι ξηροί καρποί είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ για όλους. Για τους vegan όμως, οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι στην καθημερινή τους διατροφή. Η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, τα οποία οι vegan πρέπει να φροντίσουν να αναπληρώσουν καταναλώνοντας φυτικές τροφές. Με το κατάλληλο διαιτολόγιο, η vegan διατροφή μπορεί να ωφελήσει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό.

 Τα οφέλη των ξηρών καρπών στη vegan διατροφή

Ασβέστιο: Μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανό να είναι χαμηλή σε πρόσληψη ασβεστίου. Εξαιρετική πηγή ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα ωμά αμύγδαλα αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συνδυάστε τα σε μια υπέροχη vegan σαλάτα ή φτιάξτε ένα smoothie με φρούτα, αλεσμένα αμύγδαλα και γάλα σόγιας.

Πρωτεΐνη: Το κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά σίγουρα, δεν είναι η μοναδική! Αν θέλετε να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αντικαταστήστε της ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη με φυτικές πρωτεΐνες. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο 50 γραμμάρια κελυφωτά φιστίκια περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό! Στην Nutriscious, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από απολαυστικά κελυφωτά φιστίκια που καλύπτουν άριστα τις διατροφικές σας ανάγκες.

 Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται κυρίως στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

 Σίδηρος: Μια καλή πηγή σιδήρου για τους vegan, είναι οι ξηροί καρποί. Μπορείτε να καταναλώσετε φιστίκια, αμύγδαλα και καρύδια που περιέχουν σίδηρο σε συνδυασμό με βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφησή του. Μαζί λοιπόν, με τους αγαπημένους σας καρπούς, απολαύστε και ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι.

Οι ξηροί καρποί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας χορτοφαγικής διατροφής. Αν και δεν υποκαθιστούν πλήρως το κρέας, το σημαντικό είναι ότι όταν συνδυάζονται σωστά και στις κατάλληλες ποσότητες με λαχανικά, όσπρια ή άλλες φυτικές τροφές, μπορούν να καλύψουν όλες τις διατροφικές σας ανάγκες.

 Στην Nutriscious, θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία νόστιμων και θρεπτικών ξηρών καρπών που παράγονται με ευαισθησία και αγάπη προς το περιβάλλον. Ελέγχουμε βήμα βήμα την παραγωγική διαδικασία των ξηρών καρπών, περιορίζοντας σημαντικά τις σπατάλες χρήσιμων πόρων. Εφαρμόζουμε τη λογική ‘’τόσο όσο χρειάζεται’’ ώστε να μην επιβαρύνουμε άσκοπα το περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα στον καταναλωτή ποιοτικούς καρπούς.

 Πηγές: www.foodforhealth.gr, www.nutfruit.org

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν