Ξηροί καρποί: Οι καρποί της ζωής

Ξηροί καρποί: Οι καρποί της ζωής

Κατά καιρούς, διαβάζουμε και ακούμε νέα διατροφικά trends που μας υπόσχονται μακροζωία και well - being. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν αποδεδειγμένα το μυστικό της ζωής, ήδη από την αρχαιότητα. Πλούσιοι σε πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής που μας υπόσχεται μακροημέρευση και υγεία.

Στην αρχαία Ελλάδα είχαν ήδη ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών. Ήταν μέρος της καθημερινής τους διατροφής γιατί πίστευαν ότι συμβάλλει στη σωματική υγεία και ενισχύει το νου. Μάλιστα, τα καρύδια που είναι ελληνικός καρπός τα ονόμαζαν βασιλικούς ξηρούς καρπούς και θεωρούσαν ότι είναι τροφή του πατέρα των θεών, Δία.

Σήμερα, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται άμεσα με την υγεία.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Harvard T.H Chan School of Public Health έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε μικρές ποσότητες εβδομαδιαία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας όσοι συνηθίζαν να καταναλώνουν μια χούφτα ξηρούς καρπούς 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με ανθρώπους που δεν κατανάλωναν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι ξηροί καρποί, πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο παρουσίας θρόμβων του αίματος.

Ξεκινήστε λοιπόν την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών και θα κάνετε ένα ανεκτίμητο δώρο στην καρδιά σας.

Δυναμώνουν τα οστά

Οι ξηροί καρποί είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των οστών. Παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Ο καλύτερος σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης είναι τα αμύγδαλα καθώς μια χούφτα καλύπτει το 25% του μαγνησίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας ημερησίως.

Ξηροί καρποί και διαβήτης

Μελέτες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι ξηροί καρποί βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα, επιβραδύνουν την αντίδραση του οργανισμού στη ζάχαρη.

Ξηροί καρποί και εγκέφαλος

Οι ξηροί καρποί είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ως εκ τούτου σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για την ακρίβεια, η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέονται με τη γνώση, τη μάθηση, τη μνήμη κλπ. Τα φιστίκια, αντιδρούν περισσότερο στο γάμμα κύμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την γνωστική επεξεργασία, τη μάθηση και την γρήγορη κίνηση των ματιών κατά την διάρκεια του ύπνου.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι ξηροί καρποί, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου προκαλούν φθορές στα κύτταρα με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση αλλά και την εκδήλωση νοσημάτων όπως ο καρκίνος. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα αμύγδαλα και μας θωρακίζει απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Παρέχει αντιγηραντική δράση στον οργανισμό ενώ μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής ποσότητα βιταμίνης Ε πιθανότατα να προστατεύει και από κάποιες μορφές καρκίνου. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση παρέχει στον οργανισμό μας και το σελήνιο που βρίσκεται κυρίως στα κελυφωτά φιστίκια. Αν και ο οργανισμός δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα σεληνίου, η πρόσληψη του είναι απαραίτητη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν το σελήνιο να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη του πνεύμονα και του παχέος εντέρου

Δοκιμάστε στο eshop μας τους πιο νόστιμους και γευστικούς ξηρούς καρπούς! Εύκολα και γρήγορα στην πόρτα σας με ένα κλικ!

Πηγές: www.hsph.harvard.edu / www.iatronet.gr / www.sciencedaily.com 

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν