Ξηροί καρποί: Πριν ή μετά την προπόνηση;

Ξηροί καρποί: Πριν ή μετά την προπόνηση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά, συχνά αναρωτιούνται αν πρέπει ή όχι να τρώνε πριν την προπόνηση. Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι. Δε σας προτείνουμε βέβαια να απολαύσετε ένα μεσημεριανό γεύμα πριν από το μάθημα spinning, αλλά οι ειδικοί στη διατροφή συνιστούν να φάτε ένα σνακ εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή ενέργεια για να αντέξετε σωματικά την άσκηση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάνετε γυμναστική το μεσημέρι ή πάτε στο γυμναστήριο τις πρωινές ώρες να έχετε φάει πρωινό. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θα πρέπει να καταναλώσετε κάτι από πριν που να περιέχει πρωτεΐνη, λίπος και μερικούς υδατάνθρακες. Και για αυτό, πραγματικά, οι ξηροί καρποί είναι ασύγκριτοι.

Πολλοί αθλητές αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, φοβούμενοι ότι είναι γεμάτοι θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να σας χορτάσουν και να σας προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να μην κουράζεστε εύκολα. Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε υγιή λιπαρά όπως τα ωμέγα-3, τα οποία ενισχύουν τη δύναμη και την απόδοσή σας κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Αυτό το είδος λίπους έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων με τις αρθρώσεις σας.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν τους μύες σας να ανακάμψουν μετά τη σωματική άσκηση, και υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν στο μυϊκό σας σύστημα γλυκογόνο, το οποίο ισούται με την ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση της κόπωσης και να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις. Τα φουντούκια είναι η τέλεια η επιλογή για αυτό.

Τόσο τα φουντούκια όσο και άλλοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα καθώς και το γιαούρτι και η μπανάνα, είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες (ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο), οι οποίοι βοηθούν στην πρόληψη της μυϊκής κράμπας. Εκτός από μέταλλα, οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β (που βρίσκονται κυρίως στα φιστίκια), οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κούρασης και του στρες που προκαλούνται από τη σωματική άσκηση και επιπλέον στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Έτσι, οι ξηροί καρποί ενισχύουν τη σωματική σας απόδοση και κάνουν καλό στην υγεία σας. Μπορείτε να τους φάτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων μόνα τους, με γιαούρτι ή με φρούτα. Βέβαια, καλό είναι να μην τρώτε σνακ για τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν από την προπόνηση, καθώς το σώμα σας θα εκτρέψει την ενέργεια για να αφομοιώσει αυτό το φαγητό. 

Ακόμα και μετά την προπόνηση, μια χούφτα ξηρούς καρπούς παρέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, διατηρώντας το στομάχι σας ικανοποιημένο μέχρι να καταφέρετε να φάτε κάτι πιο ουσιαστικό. Κρατήστε ένα μικρό πακέτο αμύγδαλα στην τσάντα προπόνησής σας, συμπληρώστε τη μεσημεριανή σας σαλάτα με καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς. 

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά ευέλικτοι. 

Και μην ξεχνάτε να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Μετά την άσκηση έχει σημαντικό ρόλο η σωστή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και υγρών στοιχεία απαραίτητα για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Τέλος, καλό είναι να τονιστεί πως οι ξηροί καρποί είναι ιδανικό να καταναλώνονται τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση έτσι ώστε να μας παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε σε μία απαιτητική σωματική άσκηση. Ωστόσο, δεν είναι πρόβλημα να φάει κανείς ένα σνακ ξηρών καρπών αμέσως μετά την προπόνηση και μέχρι να καταναλώσει το κυρίως γεύμα. Και στις δυο περιπτώσεις, οι αθλητές θα πάρουν τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να συνεχίσουν δυναμικά την ημέρα τους.

Αν κι εσείς σκέφτεστε ποιο θα ήταν το ιδανικό σνακ για πριν ή μετά την προπόνηση, μη διστάσετε να μπείτε στη Nutriscious για να προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα ξηρών καρπών σε απίστευτες συσκευασίες.

Πηγές: 

iatronet.gr

mednutrition.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν