Ξηροί καρποί την περίοδο της Σαρακοστής

Ξηροί καρποί την περίοδο της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή ή αλλιώς Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η αρχαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας που εδραιώθηκε το 4ο αιώνα μ.Χ. Ξεκινά την καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο, καλύπτοντας σε διάρκεια 40 μέρες νηστείας. Αυτός ο χρόνος συμβολίζει τον Ιησού στην έρημο, που προσευχόταν και αντιστεκόταν στον πειρασμό του Σατανά. Έτσι, οι σύγχρονοι πιστοί γιορτάζουν πάντα αυτή την εποχή του χρόνου νηστεύοντας κάποια φαγητά, προσεύχοντας και παρακολουθώντας τη λειτουργία του Χριστιανισμού.

Η αλήθεια είναι πως την περίοδο της νηστείας στερούμαστε αρκετές τροφές και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται να καταναλώνουμε τροφές «ζωικής» προέλευσης όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και μάλιστα πιο υγιεινές επιλογές που μπορούν να μας παρέχουν αφενός όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αφετέρου μεγάλη απόλαυση.

Ξηροί καρποί 

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα τροφής για τη νηστεία καθώς είναι πλούσιοι σε πολλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Συγκεκριμένα, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό), φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή ο οργανισμός για να υποκαταστήσουμε τα θρεπτικά συστατικά που δε δέχεται την περίοδο της Σαρακοστής, όταν από το καθημερινό μας τραπέζι δεν υπάρχουν το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η διατροφή της περιόδου της Σαρακοστής, όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σπουδαία οφέλη για την υγεία. 

Οι ξηροί καρποί σύμφωνα με επιστήμονες έχει αποδειχθεί ότι αφενός μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και αφετέρου βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από την οστεοπόρωση και από διάφορες ανίατες ασθένειες. Τέλος, διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ ευνοούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. 

Γιατί οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι την περίοδο της νηστείας;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ακόμα και σε περιόδους που αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες, όπως συμβαίνει δηλαδή την περίοδο της Σαρακοστής. Για το λόγο αυτό, η προσθήκη των ξηρών καρπών στη νηστεία κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Ακόμη, η προσθήκη αυτή είναι η ιδανική λύση για τη διατροφή μας καθώς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα και υγιεινά θρεπτικά συστατικά κατά την περίοδο της νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, με μια μόνο μικρή ποσότητα ξηρών καρπών μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις διατροφικές μας ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πώς να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας την περίοδο της νηστείας;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια σπουδαία φυτική και αρκετά ευέλικτη τροφή που μπορεί να προστεθεί σε πολλά από τα καθημερινά μας γεύματα και να προσδώσει την κατάλληλη ένταση και γεύση.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και στους χορτοφάγους καθώς καταναλώνονται κατά κόρον σε περιόδους νηστείας. Πάμε όμως να δούμε πως μπορείτε να τους εντάξετε στη διατροφή σας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

  • Ξηροί καρποί ψημένοι ή ωμοί για τη σαλάτα σας
  • Ανάλατοι καρποί και αποξηραμένα φρούτα ως γέμιση σε ρύζι
  • Ψημένοι ή ωμοί καρποί ως καθημερινό σνακ στη δουλειά ή στο γυμναστήριο
  • Ξηροί καρποί ως topping σε μια φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι 
  • Αλεσμένοι καρποί σε κέικ, πίτες, παστέλια, μπάρες δημητριακών

Στη nutriscious μπορείτε να βρείτε και να δοκιμάσετε τους πιο νόστιμους και υγιεινούς ξηρούς καρπούς κατά την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε εξαιρετικά προϊόντα με απολαυστικές και γευστικές εμπειρίες για το κοινό. Δοκιμάστε τα!

Πηγή: nutrinews.gr

iatronet.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν