Φιστίκια και υγεία: Αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και θερμίδες

Φιστίκια και υγεία: Αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και θερμίδες

1. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και που μπορούν μεταξύ άλλων να βλάπτουν το DNA των κυττάρων.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα από τις καταστροφικές συνέπειες της αθηρωμάτωσης. Τα φιστίκια έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη και να προστατεύουν την καρδία από τη στεφανιαία νόσο.

Η ρεσβερατρόλη των φιστικιών μπορεί να προσφέρει για την προστασία της καρδίας και των αγγείων. Η ρεσβερατρόλη είναι το αντιοξειδωτικό συστατικό του κόκκινου κρασιού που θεωρείται υπεύθυνο για το "Γαλλικό παράδοξο".

Στους Γάλλους παρά το ότι έχουν μια διατροφή πλούσια σε τυριά και άλλες λιπαρές ουσίες, η συχνότητα καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Το γεγονός αυτό συσχετίστηκε με το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρασιού το οποίο διαμέσου της ρεσβερατρόλης, προστατεύει την καρδία.

Η περιεκτικότητα των φιστικιών σε ρεσβερατρόλη είναι χαμηλή. Όμως ο τεμαχισμός τους όπως επίσης και η υποβολή τους σε υπέρηχους, αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα τους σε ρεσβερατρόλη.

Μια αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα φιστίκια, το π-κουμαρικό οξύ, αυξάνεται όταν αυτά καβουρδίζονται. 

Συνολικά τα φιστίκια είναι πλούσια σε ευεργετικές για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Το περιεχόμενο τους στις ουσίες αυτές είναι παρόμοιο με αυτό των φραουλών και των μούρων. Είναι μεγαλύτερο από αυτό των μήλων και των καρότων. Είναι χαμηλότερο από εκείνο των ροδιών που είναι τα πλουσιότερα σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

2. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το βούτυρο από φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Νέες τεχνικές επεξεργασίας των καρπών, προσπαθούν να το εμπλουτίζουν σε ωφέλιμες ουσίες των φιστικιών όπως η ρεσβερατρόλη με στόχο την καλύτερη προστασία κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Τα λιπαρά αυτά οξέα βοηθούν εναντίον της αθηρωμάτωσης και της στένωσης των αρτηριών. Ανάλογα οξέα περιέχονται στα ψάρια και στο ελαιόλαδο.

3. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες και για αυτό επιβάλλεται προσοχή.

Εάν μπορούσαμε να τρωμε μόνο μια χούφτα φιστικιών, τότε θα ήταν καλά. Το πρόβλημα είναι στις μεγάλες ποσότητες που έχουμε τάση να καταναλώνουμε όταν αρχίζουμε με τα φιστίκια.Μία ουγκιά φιστικιών (28,34 γραμμάρια) περιέχει 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρών ουσιών. Δηλαδή λιγότερο από μια χούφτα φιστικιών, έχει πολύ ψηλό θερμιδικό και λιπιδικό περιεχόμενο.

4. Το αλάτι που προστίθεται στα φιστίκια είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Η προσθήκη άλατος στα φιστίκια, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην κατανάλωση τους. Η ψηλή περιεκτικότητα αλατιού στη διατροφή, είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ψηλής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

5. Πλούσιο περιεχόμενο των φιστικιών σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Β6, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιακίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και χαλκό.

Οι πρωτείνες των φιστικιών είναι καλής ποιότητας και οι φυτικές ίνες βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση φιστικιών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά, όταν γίνεται με μέτρο και χωρίς καταχρήσεις, είναι ωφέλιμη για την υγεία. Όπως και σε άλλους τομείς της διατροφής, η συγκράτηση και το μέτρο είναι απαραίτητα.

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν