Οι 3 πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί

Οι 3 πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπαρών με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και γενικότερα στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική διατροφική επιλογή και για τα παιδιά. 

Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στη διατροφή του παιδιού βοηθoύν στην πρόσληψη πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών.Υπάρχουν πολλά είδη ξηρών καρπών με διάφορες υφές, γεύσεις και θρεπτικά συστατικά σε όλο τον κόσμο. 

Τραγανοί, χορταστικοί και θρεπτικοί και αποτελούν ένα φανταστικό σνακ που πρέπει όλοι να έχετε στην τσάντα σας. 

Ποιοι είναι όμως οι τρεις πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί για την υγεία;

Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις παλαιότερες τροφές γνωστές ως “τροφή των δέντρων”, που χρονολογείται πριν από 10.000 χρόνια. Τα καρύδια φαίνεται να έχουν μια μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε ορισμένα φυτοχημικά στοιχεία, όπως φαινόλες, φυτικά άλατα και φυτοστερόλες, καθιστώντας τα πιο υγιεινά σνακ όλων των ξηρών καρπών. 

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Συγκεκριμένα, τα καρύδια είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας των οστών και βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν στις δίαιτά τους καρύδια κατάφεραν να βελτιώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.  

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι καρύδια των 100γρ. αποτελούνται από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 15,23 γρ. Πρωτεΐνες.
  • 65,21 γρ. Λιπαρά
  • 13,71 γρ. Υδατάνθρακες
  • 6,7 γρ. Φυτικές Ίνες


Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούν μάλιστα ένα από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα άτομα τα οποία κατανάλωναν για 12 εβδομάδες το 15% των θερμίδων τους σε αμύγδαλα έδειξε μείωση του σωματικού βάρους, του κοιλιακού λίπους και της αρτηριακής πίεσης τους. 

Άλλη μια μελέτη του 2017 που έγινε στην Ινδία σε έναν μειωμένο αριθμό ασθενών με διαβήτη που έτρωγαν αμύγδαλα για μόλις τρεις εβδομάδες, έδειξε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, βελτιωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε, ασβεστίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος.

Αμύγδαλα των 100 γραμμαρίων περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 21,15 γρ. Πρωτεΐνες
  • 49,93 γρ. Λιπαρά
  • 21,55 γρ. Υδατάνθρακες


Φιστίκια

Τα φιστίκια αποτελούν άλλη μία σούπερ τροφή με την πλειοψηφία των περισσότερων ποικιλιών να προέρχεται από το Ιράν. Μια μελέτη με διαβητικούς ενήλικες που έτρωγαν φιστίκια κάθε μέρα για ένα μήνα έδειξε σημαντική βελτίωση στη χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια τους. 

Τα φιστίκια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με τα καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη.

Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά των φιστικιών είναι:

  • 25,80γρ. Πρωτεΐνες.
  • 49,24γρ. Λιπαρά
  • 16,13γρ. Υδατάνθρακες
  • 8,50γρ. Φυτικές Ίνες

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι ξηροί καρποί θεωρούνται πολύτιμα προϊόντα της φύσης εδώ και πολλά χρόνια, αφού αποτελούν μια πηγή ενέργειας, θρεπτικών συστατικών και στοιχείων που έχουν την ιδιότητα να προλαβαίνουν πολλές ασθένειες, από καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι και τον καρκίνο. 

Στη Nutriscious σας παρέχουμε τους καλύτερους ξηρούς καρπούς της αγοράς. Μπείτε στη σελίδα μας και διαλέξτε το απόλυτο θρεπτικό σνακ που θα σας δώσει ενέργεια για μία ολόκληρη ημέρα. 

Πηγές: Iatropedia.gr 

healthline.com 

thehealthy.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν