Οι πιο ακριβοί ξηροί καρποί ανά τον κόσμο

Οι πιο ακριβοί ξηροί καρποί ανά τον κόσμο

Ποιος δεν αγαπά τους ξηρούς καρπούς; Είναι νόστιμοι, τραγανοί και θρεπτικοί και αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, ποιοι είναι οι πιο ακριβοί ξηροί καρποί στον κόσμο; 

Οι ξηροί καρποί είναι ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο! Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους από τα αρχαία χρόνια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρπών αλλά και άπειρες ποικιλίες με κάθε ξηρό καρπό να κουβαλάει τη δική του ιστορία!  

Η σπανιότητα αλλά και η ζήτηση κάθε καρπού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αξία του. 

Αυτή είναι η λίστα με τους πιο ακριβούς ξηρούς καρπούς στον κόσμο:  

Μακαντάμια 

Τα μακαντάμια (macadamia) είναι ο πιο ακριβός ξηρός καρπός παγκοσμίως. Ο καρπός ευδοκιμεί κυρίως στην Αυστραλία αλλά βρίσκεται σε αφθονία στην Ν. Αφρική και την Χαβάη. Το γένος αυτών των φυτών πήρε το όνομά του από τον JohnMacAdam, ο οποίος και τα περιέγραψε πρώτος. Είναι ένας τραγανός καρπός με πλούσια και κρεμώδη γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Τι κάνει όμως αυτόν τον εξωτικό καρπό τον πιο ακριβό στον κόσμο; 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δέκα είδη μακαντάμια, μόνο τα δύο από αυτά καλλιεργούνται για εμπορικούς λόγους και χρειάζεται επτά με δέκα χρόνια ώστε τα δέντρα να αρχίσουν να βγάζουν καρπούς. Επομένως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που εκτοξεύει την τιμή του καρπού στα ύψη.  

Κουκουνάρι

Παρά το γεγονός ότι ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει αφθονία σε πευκόδεντρα, μόνο 18-20 είδη παράγουν καρπούς που αξίζει η συγκομιδή τους. Επιπλέον, ένα πευκόδεντρο χρειάζεται περίπου 25 χρόνια ώστε να παράγει ώριμους καρπούς. Δεν προξενεί εντύπωση λοιπόν η υψηλή τιμή! Ο δημοφιλής καρπός έχει απαλή γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία. Επιπλέον, αποτελεί απαραίτητο υλικό σε πολλά νόστιμα πιάτα της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, όπως είναι το πέστο.

Αμύγδαλο

Το αμύγδαλο ίσως είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός παγκοσμίως σύμφωνα με ειδικούς. Πρόκειται για μια “βόμβα” θρεπτικών συστατικών με υπέροχη γεύση και τραγανή υφή. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της ζήτησης, ωστόσο, τα αμύγδαλα σε αντίθεση με τα μακαντάμια ή το κουκουνάρι παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μπορείτε να απολαύσετε τα αμύγδαλα ωμά ή ψημένα, με αλάτι ή χωρίς και να τα προσθέσετε σε γλυκά, κέικ, σαλάτες ή ως σνακ. Στη Nutriscious τα αμύγδαλα είναι ελληνικής παραγωγής, καλλιεργημένα στην περιοχή του Αλιάρτου. Έτσι, έχουμε πάντα τον έλεγχο όλης της παραγωγικής διαδικασίας προσφέροντάς σε εσάς τα πιο θρεπτικά και φρέσκα αμύγδαλα σε ασυναγώνιστη τιμή.

Κάστανο 

Το κάστανο είναι ένας πανάρχαιος καρπός και αποτελεί σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες. Ευδοκιμεί κυρίως σε δασικές περιοχές και η μυρωδιά του στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα. Το κάστανο έχει κρεμώδη υφή και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και σε βιταμίνη C.

Κάσιους

Ο εξωτικός καρπός προέρχεται από τη Βραζιλία και οι Πορτογάλοι εξερευνητές τον 16ο αιώνα τον μετέφεραν σε άλλες χώρες, όπως η Κένυα και η Ινδία. Κάθε καρπός φυτρώνει πάνω σε ένα φρούτο που μοιάζει με μήλο. Αυτό κάνει την παραγωγή κάσιους μια σχετικά δύσκολη διαδικασία αφού κάθε καρπός πρέπει να συλλεχθεί ξεχωριστά με το χέρι. Τα κάσιους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα.

Για να απολαύσετε υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία! Στη Nutriscious, δουλεύουμε αδιάκοπα για ένα καλύτερο μέλλον και για μια ποιοτική διατροφή για όλους. Στο e-shop μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία καρπών ελληνικής παραγωγής για να έχετε πάντα τους πιο φρέσκους και ποιοτικούς καρπούς.

Καρύδι ψίχα ωμό για φυτική πρωτεΐνη και καλά λιπαρά αμύγδαλο ψίχα ωμό ή αμύγδαλο ψίχα ψημένο ανάλατο για βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, φιστίκι κελυφωτό ψίχα ψημένο ανάλατο ή φιστίκι κελυφωτό ψημένο ανάλατο για βιταμίνη Β και φυτικές ίνες.

Επισκεφθείτε το e-shop μας και ανακαλύψτε μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικούς ξηρούς καρπούς στις πιο ασυναγώνιστες τιμές με ένα κλικ.

Πηγές: pharmnet.gr emedi.gr mednutrition.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν