Ωμοί Vs Ψημένοι ξηροί καρποί

Ωμοί Vs Ψημένοι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι είναι μια τροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ αποτελεί επίσης μια «καλή» πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες ξηρών καρπών που διαφέρουν ως προς τη γεύση, το χρώμα και την τιμή αλλά όλοι έχουν κάτι κοινό, βρίσκονται σε ωμή και ψημένη ή καβουρδισμένη μορφή.

Ωμοί θεωρούνται οι ξηροί καρποί που δεν έχουν μαγειρευτεί ή υποστεί κάποια επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο ενώ ψημένοι το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ψησίματος που αφορούν στο ψήσιμο χωρίς λάδι που οι ξηροί καρποί καψαλίζονται μέσα στο φούρνο σε ζεστό αέρα και στο ψήσιμο με λάδι που μαγειρεύονται σε φούρνο ή τηγάνι. Και οι δύο επιλογές έχουν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία σας και γι΄αυτό θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφικής συνήθειας.

Γιατί ψήνονται οι ξηροί καρποί;

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που ψήνονται οι ξηροί καρποί είναι η βελτίωση της γεύσης, του αρώματος και της τραγανής υφής τους. Πολλές φορές, βέβαια, αποτελεί και μια μέθοδο αποφλοίωσης ή εξόντωσης των πιθανών βακτηρίων που υπάρχουν σε αυτούς. Ωστόσο, επειδή οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πιο τραγανοί και ελαφρώς πιο γευστικοί ενώ παράλληλα χωνεύονται και πιο εύκολα.

Αυτό όμως που παίζει καταλυτικό ρόλο στο ψήσιμο των ξηρών καρπών και στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών στοιχείων τους για την υγεία είναι η θερμοκρασία και η διάρκεια του μαγειρέματος. Εάν για παράδειγμα ψηθούν σε χαμηλή έως μέση θερμοκρασία, δηλαδή στους 140 ° C και για περίπου 15 λεπτά, θα έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια των βιταμινών να είναι ελάχιστη και έτσι τα υγιή λιπαρά να παραμένουν «άθικτα».

Ποια εκδοχή είναι πιο θρεπτική;

Τόσο οι ωμοί όσο και οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και επομένως και οι δύο εκδοχές αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ειδικότερα, μερικά από τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι οι ποσότητες λίπους, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Αν και οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν ελαφρώς περισσότερα λιπαρά και θερμίδες ανά γραμμάριο, η διαφορά είναι ελάχιστη.

Εν τω μεταξύ, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες των ωμών και των ψημένων ξηρών καρπών είναι επίσης παρόμοια. Ωστόσο, οι ψημένοι μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότεροι ή χαμηλότεροι σε αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά, ανάλογα με τον τύπο του ξηρού καρπού ενώ μπορεί να έχουν και ελαφρώς υψηλότερο λίπος και θερμίδες από άλλους.

Τι θα πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση των ξηρών καρπών;

Οι ψημένοι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα νατρίου και γι’ αυτό τα άτομα που παρακολουθούν την πρόσληψη αυτού του συστατικού θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. ‘Ετσι, εάν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής θα δείτε πως θα επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη τους και παράλληλα θα τους απολαύσετε στο έπακρο.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναλογιστείτε την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά των ξηρών καρπών. Μπορεί να έχουν πρωτίστως υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ένα υγιές είδος λίπους, ωστόσο, η κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να αποφύγετε να καταναλώνετε παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Στη Nutriscious μπορείτε να δοκιμάσετε ωμούς αλλά και ψημένους ξηρούς καρπούς με μια 

τραγανή, ευχάριστη και λαχταριστή γεύση και υφή που θα σας συντροφεύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επισκεφτείτε τη σελίδα μας και ανακαλύψτε τα μοναδικά μας προϊόντα

Πηγή: itrofi.gr, shape.gr.

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν