Ποια είναι τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση φιστικιών;

Ποια είναι τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση φιστικιών;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ προς κατανάλωση για κάθε στιγμή της ημέρας. Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά μπορεί κανείς να λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι υγιής. Εκτός αυτού είναι πεντανόστιμοι και τραγανοί και άκρως απολαυστικοί. Επομένως, τι καλύτερο από το να τους δοκιμάσετε και να τους εντάξετε στη διατροφή σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη;

Τα φιστίκια είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς που αναφέραμε παραπάνω, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Σαν ένα μικρό και απολαυστικό σνακ μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές μέσα από τα προϊόντα της Nutriscious όπως για παράδειγμα ψημένα ή ωμά, σε ψίχα και με γεύσεις λεμόνι και αλάτι. 

Η καθημερινή κατανάλωση των φιστικιών μπορεί να σας αφήνει μια υπέροχη γεύση στο διάβα της αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει και πολλά στον οργανισμό σας. Μερικά από αυτά είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά. Μάλιστα, περιέχουν την περισσότερη πρωτεΐνη από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό και περισσότερες από 30 βασικές βιταμίνες και μέταλλα στο εσωτερικό τους. 

Τα οφέλη από την κατανάλωση των φιστικιών 

  • Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης. Η κακή χοληστερόλη οδηγεί σε ανάπτυξη πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία και τα φιστίκια μπορούν να την αποτρέψουν. Μια μελέτη ανέφερε επίσης ότι το πλούσιο σε πολυφαινόλες εκχύλισμα φιστικιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί με τη σειρά της καρδιακές παθήσεις.

  • Ελέγχουν το βάρος

Τα φιστίκια μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες αλλά συμβάλλουν στην απώλεια αντί στην αύξηση του βάρους. Ως τροφή με μεγάλη πυκνότητα ενέργειας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις θερμίδες σας και να ισορροπήσετε το βάρος σας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η προσθήκη των φιστικιών στη διατροφή σας είναι ένας τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών χωρίς να προκαλείτε αύξηση του βάρους. 

  • Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η προσθήκη φιστικιών σε ένα γεύμα δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακριβώς το αντίθετο, οι φυτικές ίνες στα φιστίκια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση φιστικιών το πρωί μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους.

  • Δίνουν ένα boost ενέργειας 

Τα φιστίκια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών που βοηθούν στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του φιστικιού είναι περίπου το 25% των συνολικών θερμίδων του. Ο συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεϊνών επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία για να διευκολύνει τη σταθερή απελευθέρωση ενέργειας στο σώμα.

  • Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε πολυάριθμες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις βρίσκονται στο εσωτερικό τους, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό για να λάβετε όλα τα οφέλη του. Μερικές από τις φυτικές ενώσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες στα φιστίκια περιλαμβάνουν τη ρεσβερατρόλη, το κουμαρικό οξύ και τις φυτοστερόλες που βοηθούν στην εξασθένιση της απορρόφησης της χοληστερόλης, των ισοφλαβονών και του φυτικού οξέος που βρίσκονται στους σπόρους των φυτών.

  • Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από ηλιακά εγκαύματα και βλάβες. Η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που βρίσκονται στα φιστίκια μπορεί να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και να κάνουν το δέρμα σας να λάμπει. Η βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που διατίθεται στα φιστίκια, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας. Ωστόσο, η έρευνα σε αυτή την πτυχή είναι περιορισμένη.

Στη Nutriscious θα ανακαλύψετε τα αγαπημένα σας φιστίκια μέσα από πολλές εκδοχές και πρωτότυπες ιδέες που θα ενθουσιάσουν γευστικά κάθε ουρανίσκο. 

Πηγή: nationalpeanutboard.org, mednutrition.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν