Πόσο υγιεινά και θρεπτικά είναι τα καρύδια;

Πόσο υγιεινά και θρεπτικά είναι τα καρύδια;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ξηροί καρποί εκτός από νόστιμοι και τραγανοί είναι και πολύ υγιεινοί και γι’αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Μάλιστα, είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν τόσα πολλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μαζί, με αποτέλεσμα να ενισχύουν ιδιαίτερα την υγεία και τον οργανισμό μας.

Αν και όλοι οι ξηροί καρποί κάνουν καλό σε μικρές ποσότητες ημερησίως υπάρχει ένας συγκεκριμένος που θεωρείται ως «βασιλιάς» όλων των ξηρών καρπών, και αυτός είναι τα καρύδια. Κι αυτό δε συμβαίνει τυχαία καθώς παρέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας όπως υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα - και αυτή είναι μόνο η αρχή για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας.

Πόσο υγιεινά και θρεπτικά είναι τα καρύδια;

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Τα καρύδια περιέχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιονδήποτε άλλο κοινό ξηρό καρπό κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης λόγω της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία προάγει την αθηροσκλήρωση.

  • Αποτελούν κύρια πηγή ω-3 λιπαρών

Τα καρύδια αποτελούν μια σημαντική πηγή φυτικής μορφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, παρέχοντας 2,5 γραμμάρια ανά μερίδα (28 γραμμαρίων) και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

  • Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή

Η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα πολλών ασθενειών και μπορεί να προκληθεί από το οξειδωτικό στρες. Αρκετές φυτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά όπως οι πολυφαινόλες στα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής.

  • Προωθούν ένα υγιές έντερο

Η κατανάλωση καρυδιών δεν τρέφει μόνο εσάς αλλά και τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προάγουν την υγεία του εντέρου σας και ακολούθως να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου κάποιας ανίατης ασθένειας.

  • Υποστηρίζουν τον έλεγχο του βάρους

Τα καρύδια είναι πυκνά σε θερμίδες, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η ενέργεια που απορροφάται από αυτά είναι 21% χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν με βάση τα θρεπτικά τους συστατικά στοιχεία. Επομένως, μπορούν έμμεσα να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον έλεγχο του βάρους σας, ελέγχοντας την όρεξη και την πείνα.

  • Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και μεταξύ άλλων, σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και υγιή άτομα όταν βρίσκονται υπό του στρες. 

  • Υποστηρίζουν την υγιή γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, η καλή φυσική λειτουργία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας μας. Μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει καρύδια θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της σωματικής λειτουργίας, όπως το περπάτημα και οι ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης.

  • Υποστηρίζουν τη «καλή» λειτουργία του εγκεφάλου

Μπορεί να είναι απλώς σύμπτωση ότι το κέλυφος ενός καρυδιού μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο, αλλά έρευνα δείχνει ότι αυτό το καρύδι μπορεί πράγματι να είναι καλό για το μυαλό σας. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου σας από τις βλαβερές φλεγμονές καθώς και μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης.

Τι ιδιαίτερο έχουν τα καρύδια;

Αν και όλοι οι ξηροί καρποί είναι «καλές» πηγές υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αποτελεί τον πρόδρομο για τα ω-3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Το σώμα μετατρέπει το ALA σε EPA και DHA και έχει σαν αποτέλεσμα να προστατεύεται η καρδιά.

Ακόμη, τα καρύδια συνηθίζονται να καταναλώνονται ωμά ή σκέτα για να απορροφώνται όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Ως ωμά, έχουν μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ικανότητες από τους ξηρούς καρπούς που συνήθως τρώγονται ψημένοι. Μάλιστα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη ή τη μείωση της οξείδωσης που βλάπτει τις αρτηρίες και που συμβάλλει με τη σειρά της στην καρδιακή νόσο.

Στη Nutriscious θα ανακαλύψετε καρύδια μοναδικής ποικιλίας από Έλληνες παραγωγούς, καλλιεργημένα στην περιοχή του Αλιάρτου, για μια μοναδική γευστική απόλαυση που θα σας κάνει να καταναλώνετε αυτούς τους ξηρούς καρπούς σε καθημερινή βάση. 

Πηγή: iatronet.gr, healthia.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν