Πόσο υγιεινό είναι να τρώμε καθημερινά ξηρούς καρπούς;

Πόσο υγιεινό είναι να τρώμε καθημερινά ξηρούς καρπούς;

Οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές, που αποτελείται από πολλά θρεπτικά συστατικά στοιχεία και βιταμίνες δίνοντας ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών περιλαμβάνουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ενώ κάθε ένας ξεχωριστά περιέχει το δικό του διατροφικό προφίλ. Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πως οι ξηροί καρποί είναι σε κάθε περίπτωση μια εξαιρετική επιλογή προς κατανάλωση αφού είναι τόσο υγιεινοί και θρεπτικοί που συμβάλλουν σε μια «καλή» υγεία.

Οι ξηροί καρποί μπορούν να ενταχθούν εύκολα και με πολλούς τρόπους στη διατροφή σας και να δημιουργήσουν τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Μια πολύ συχνή επιλογή είναι η προσθήκη τους σε γιαούρτι, σαλάτες, σούπες, σάλτσες, συνοδευτικά ή ξεχωριστά ως σνακ. Ωστόσο, όπως και να τους καταναλώσετε θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να γευτείτε αυτή τη συναρπαστική τους γεύση, δίνοντας άρωμα και σύσταση ακόμα και στα πιο απλά πιάτα.

Είναι υγιεινό να τρώμε ξηρούς καρπούς καθημερινά;

Η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μάλιστα, προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη, με τα πιο σημαντικά από αυτά να αναφέρονται παρακάτω, έτσι ώστε να κατανοήσετε την πολύτιμη προσφορά τους.

  • Κάνουν τα γεύματά σας πιο χορταστικά

Μια χούφτα από ξηρούς καρπούς όχι μόνο θα βελτιώσει την αίσθηση και απόλαυση των γευμάτων σας προσθέτοντας μια χορταστική τραγανή γεύση και μια εξαιρετική σύσταση, αλλά θα ενισχύσει τον κορεσμό προσθέτοντας φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες.

  • Συνδέονται με μια καλύτερη διάθεση

Οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν ένα προφίλ αμινοξέων που είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλο κι ένας άλλος ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους είναι ιδιαίτερα προστατευτικά για το νευρικό σύστημα. 

  • Μειώνουν τη φλεγμονή

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε αυτούς και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

  • Προστατεύουν την καρδιά

Ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά είναι η προσθήκη όλο και περισσότερων τροφών που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι και στα δύο και αποτελούν μια «καλή» πηγή των πολυακόρεστων λιπαρών που είναι γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σάκχαρο του αίματος επηρεάζεται από την ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους, φυτικών ινών και φυσικά υδατανθράκων που υπάρχουν στα τρόφιμα. Αν καταναλώσετε ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με μήλο θα έχετε λιγότερη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε την ημέρα;

Ενώ οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με υγιή λίπη, μπορεί επίσης να είναι υψηλοί σε θερμίδες. Το κλειδί λοιπόν για να συμπεριλάβετε τους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς να παχύνετε είναι να περιορίσετε την ποσότητα των μερίδων σας. Η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μόνο μια χούφτα την ημέρα και όχι παραπάνω.

Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας μέσω των ξηρών καρπών, συστήνεται να καταναλώνετε καθημερινά περίπου μία χούφτα ή αλλιώς μόλις 30 γραμμάρια. Μία τέτοια ποσότητα θα σας βοηθήσει να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Στη Nutriscious θα βρείτε τους πιο ποιοτικούς ξηρούς καρπούς που επιλέγονται ειδικά για εσάς με αγάπη και φροντίδα από κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς. Ανακαλύψτε τώρα τα προϊόντα μας και λάβετε την κατάλληλη ποσότητα μέσα από τις «έξυπνες» συσκευασίες μας.

Πηγή: onmed.gr, iatropedia.gr.

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν