Πότε και πώς να συμπεριλάβετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας

Πότε και πώς να συμπεριλάβετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό ζήτημα που μας αφορά όλους! 

Ιδιαίτερη έμφαση, βέβαια, δίνεται στα παιδιά λόγω των αυξημένων αναγκών ανάπτυξή τους. Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να καλύψει τις επιθυμητές προσλήψεις όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει γερά θεμέλια για πιο σωστές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

Μια τροφή πλήρης σε θρεπτικά συστατικά στοιχεία για έναν υγιή οργανισμό, είναι σίγουρα οι ξηροί καρποί. Η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων είναι εξαιρετικά θρεπτική και υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στη διατροφή του παιδιού σας διότι αφενός βοηθά στην ομαλή ανάπτυξή του και αφετέρου στη διατήρηση της υγείας του σε φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων. 

Φυσικά και οι ξηροί καρποί θα πρέπει να υπάρχουν στο διατροφικό πλάνο του παιδιού σας. Βέβαια, το μεγαλύτερο δίλημμα είναι το «πότε» και το «πώς» θα συμπεριληφθούν στη διατροφή του έτσι ώστε να μπορέσει το παιδί να αντιληφθεί και να απολαύσει τη διαδικασία.

Από ποια ηλικία και μετά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ξηρούς καρπούς;

Οι περισσότεροι γονείς όταν πρόκειται να δώσουν στο παιδί τους ξηρούς καρπούς είναι αρκετά αγχωμένοι λόγω του φόβου της αλλεργίας. Αυτός είναι και ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γονείς καθυστερούν να τους προσθέσουν στη διατροφή του παιδιού τους και το κάνουν όταν το παιδί φτάσει στο νήπιο. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια στατιστικά στοιχεία το 95% των παιδιών δεν θα αναπτύξει καμία αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, άσχετα με το πότε θα τους δοκιμάσει για πρώτη φορά. Μόνο το 1-2% των παιδιών θα εμφανίσει αλλεργία και αυτό λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μέχρι πρότινος συστήνονταν οι γονείς να συμπεριλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού τους από την ηλικία των 3 ετών και άνω. Τώρα όμως άλλαξε αυτή η πολιτική και έτσι προτείνεται στους γονείς να δίνουν ακόμα και στα μωρά τους ξηρούς καρπούς καθώς σύμφωνα με έρευνες μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση αλλεργίας στο μέλλον. Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος ένταξή τους είναι ότι με τους ξηρούς καρπούς τα παιδιά κάτω των 2 ετών λαμβάνουν την υψηλή θρεπτική τους αξία κι έτσι συμπληρώνουν σε θερμίδες τα υπόλοιπα γεύματα που υπολείπονται αυτής.

Πώς μπορείτε να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας;

Οι ξηροί καρποί είναι μία από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων και πρωτεϊνών καθώς και μια τροφή με πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, βιταμίνες και μέταλλα. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών καθώς επίσης βοηθούν το πεπτικό σύστημα, την υγεία της καρδιάς αλλά και την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να επιλέξετε για να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας. Ένας απλός τρόπος είναι οι ωμοί ξηροί καρποί ή τα προϊόντα που περιέχουν αυτούς. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να δίνετε ολόκληρους τους ξηρούς καρπούς στο παιδί αλλά ούτε μεγάλες κουταλιές με φυστικοβούτυρο, καθώς μέχρι την ηλικία των τεσσάρων υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του πνιγμού.

Σε περίπτωση που τα παιδιά σας αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς υπάρχουν κι άλλοι έξυπνοι και δημιουργικοί τρόποι για να το κάνετε να αλλάξει γνώμη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κόψετε σε μικρά - μικρά κομμάτια τους ξηρούς καρπούς και έπειτα να συμπληρώσετε λίγες σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα για να απογειώσετε θρεπτικά το γεύμα. Μια άλλη λύση είναι να τους προσθέσετε σε σκόνη πάνω από το γιαούρτι μαζί με λίγο μέλι. Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε με αυτούς σπιτικά κουλουράκια και μπισκότα.

Χάρη στην πρακτική συσκευασία της Νutriscious με τις μερίδες των 30 γραμμαρίων η εταιρεία μας μεριμνά να λαμβάνετε εσείς και το παιδάκι σας τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης μακροθρεπτικών στοιχείων διατροφής. 

Επισκεφτείτε τώρα τη σελίδα μας και ανακαλύψτε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς με την κορυφαία ποιότητα. 

Πηγή: vita.gr, imommy.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν