Σαλάτα κινόα με ψητή μελιτζάνα καρύδια και μήλο

Σαλάτα κινόα με ψητή μελιτζάνα καρύδια και μήλο

Μια ωραία ιδέα για όσους απολαμβάνουν να πειραματίζονται στην κουζίνα με νέα υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς γεύσεων. Με ανατολίτικο άρωμα και μια ιδιαίτερη βινεγκρέτ με πρωταγωνιστή το κύμινο, αυτή η σαλάτα θα σας εντυπωσιάσει!

Υλικά
(για 4-6 άτομα)
1¼ φλιτζανιού κινόα
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 μελιτζάνα, κομμένη σε μικρούς κύβους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο μήλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
3/4 φλιτζανιού καρυδόψιχα, καβουρδισµένη
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
φύλλα πράσινης σαλάτας της αρεσκείας σας
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
2 κ.γ. σπόρους κύμινου
1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. συν 1 ½ κ.γ. μηλόξυδο
1/8  κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό να βράσει. Προσθέτουμε την κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κινόα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη να σταθεί για 5-10 λεπτά. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.
2. Στο μεταξύ, σε ένα ταψί ανακατεύουμε τα κομμάτια μελιτζάνας με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα ψήνουμε, ανακατεύοντάς τα μία φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς για 5 λεπτά.
3. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τους σπόρους κύμινου και τους ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, να σκουρύνουν και να μυρίσουν. Τους βγάζουμε σε πιάτο και τους αφήνουμε να κρυώσουν 1-2 λεπτά. Τους αλέθουμε ή τους χτυπάμε σε γουδί να γίνουν σκόνη.
4. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το λάδι, το ξύδι, την κανέλα, το γαρίφαλο και 1½ κ.γ. από το κύμινο μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ, τα κομμάτια μελιτζάνας, το μήλο, το καρύδι και τα cranberries στην κινόα και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε τον πάτο μιας πιατέλας με τα φύλλα σαλάτας, προσθέτουμε από πάνω την κινόα και σερβίρουμε.

Πηγή: www.arttable.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν