Ξηροί καρποί & Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας;

Ξηροί καρποί & Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Ανήκουν στα απαραίτητα λιπαρά και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά για την υγεία μας. Ωστόσο, εάν θέλετε να λαμβάνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας, κρίνεται απαραίτητο να ενσωματώσετε τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θα βελτιώσουν συνολικά την υγεία σας.

Ποιες είναι όμως οι πιο σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί ο καθένας να τις συμπεριλάβει στη διατροφή του. Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να λαμβάνετε την ημερήσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι η κατανάλωση ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό, αλλά είναι επίσης και κατάλληλοι για χορτοφάγους και vegan. Συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων ξηρών καρπών.

Πόση ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνιστάται;

Σύμφωνα με την American Heart Association η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ορίζεται περίπου στα 50 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Άλλοι οργανισμοί συνιστούν 25 γραμμάρια ημερησίως.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς, τα καρύδια περιέχουν 9,08 γραμμάρια άλφα λιποϊκού οξέος ανά 100 γραμμάρια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μούλιασμα των ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό αν κάποιος θέλει να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα των διαφόρων λιπαρών οξέων.

Επομένως, μια καθημερινή ποσότητα ξηρών καρπών (περίπου 30 γραμμάρια) σε συνδυασμό με μια εβδομαδιαία μερίδα λιπαρών ψαριών (όπως πέστροφα, σολομός ή σαρδέλες) θα καλύψει τη συνολική συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας. Όσον αφορά στους vegans και τους χορτοφάγους, είναι σημαντικό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε α-λιποϊκό οξύ.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση πολλών ασθενειών, ιδίως των καρδιαγγειακών. Ειδικότερα, τα είναι γνωστά για τον ρόλο τους στη μείωση των τριγλυκεριδίων καθώς και της στεφανιαίας νόσου και συχνά δρουν ως συμπληρωματικός παράγοντας κατά της φλεγμονής στο σώμα. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας οι ξηροί καρποί και τα ωμέγα-3 λιπαρά;

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που συνθέτουν την τροφική αλυσίδα και είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα οφέλη αυτών των συστατικών βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης χωρίς να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ξηροί καρποί είναι μια τροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις όπως οι φυτοστερόλες και οι πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του συνολικού οργανισμού.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των ξηρών καρπών οφείλονται στην αρμονική επίδραση όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών και του α-λιποϊκού οξέος. Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατανάλωσής τους είναι η υψηλή ενεργειακή τους πυκνότητα, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, αποτελούν ιδανικό τρόπο αντικατάστασης των επεξεργασμένων τροφίμων με άλλα θρεπτικά τρόφιμα μεταξύ των γευμάτων.

Στη Nutriscious θα βρείτε μια σειρά από υγιεινούς ξηρούς καρπούς για να εμπλουτίσετε την καθημερινή σας διατροφή και να προσθέσετε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη ζωή σας.

Πηγή: powerhealth.gr, healthia.gr, onmed.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν